Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Egypt chce presadiť copyright na svoje pamiatky
Zdielať na
Zahraničie

Egypt chce presadiť copyright na svoje pamiatky

Zdroj: Thomas Amico

Egypt chystá zákon, na ktorého základe budú platiť licenčné poplatky všetci, ktorí použijú reprodukciu jeho starovekých pamiatok.

Egypt chystá zákon, na ktorého základe budú platiť licenčné poplatky všetci, ktorí použijú reprodukciu jeho starovekých pamiatok. Začínajúc od Sfingy a končiac pyramídami. Generálny tajomník egyptskej Najvyššej rady pre pamiatky Zahí Havás si od toho sľubuje peniaze na údržbu tisícich lokalít z faraónskeho obdobia, napísala agentúra AFP.
    

"Nový zákon zakáže akékoľvek kopírovanie historických pamiatok Egypta, ktoré Najvyššia rada pre pamiatky uzná za stopercentné kopie," upresnil predný archeológ krajiny na Níle.

"Ak bude zákon prijatý, bude uplatňovaný vo všetkých krajinách sveta, aby sme mohli chrániť naše záujmy," dodal.
    

Návrh zákona, na ktorom sa už shodla ministerská komisia, prejedná na najbližšej schôdzi egyptský parlament. Politici tvrdia, že nepoškodí egyptských remeselníkov a myslí aj na umelcov, pokiaľ nebudú vytvárať presné kópie pamiatok.

"Umelci majú právo na inšpiráciu všetkým, čo ich obklopuje, a to vrátane pamiatok," vysvetlil Havás.
    

Opozičný list Al-Vafd cez víkend napísal, že monumentálnemu hotelu Luxor v hráčskej metropole Spojených štátov Las Vegas, by mal platiť poplatky ako z poskytovania nocľahu, tak z hazardu práve egyptskému mestu Luxor.

"Cez 35 miliónov ľudí navštevuje Las Vegas, aby videli reprodukciu Luxoru, zatiaľčo ten skutočný Luxor, z nich navštívi len šesť miliónov," napísal týždenník.
    

Podľa Havása ale nejde o presnú kópiu faraónskych pamiatok, i keď je v tvare pyramíd. Vnútrajšok sa totiž úplne liší od staroegyptských stavieb. Starosta Luxoru Sámir Farag si myslí, že turisti idúci do Las Vegas obchod egyptského mesta nenaruší. Okrem toho by bolo podľa neho ťažké zakázať využívanie kópií pyramíd.

"Nemôžeme nikomu zabrániť, aby používal meno Luxor a kopíroval pamiatky (tohto) mesta," povedal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy