Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V ruskej metropole zabíja nekvalitný alkohol
Zdielať na
Zahraničie

V ruskej metropole zabíja nekvalitný alkohol

Zdroj: Matt Scott/ilustračné

V Moskve za prvých desať mesiacov zomrelo na otravu alkoholom 917 ľudí.

V ruskej metropole Moskve za prvých desať mesiacov zomrelo na otravu alkoholom 917 ľudí. Podľa miestnych úradov umiera v iných končinách Ruska z rovnakého dôvodu mnohanásobne viacej ľudí. Oznámil to server NEWSru.com.

"Úmrtnosť v dôsledku požitia nekvalitného alkoholu bola v Moskve 17krát nižšia než v celej zemi, "prehlásila Valentina Sučkovová, ktorá v meste riadi úrad dohliadajúci na obchody a služby.
    

V ruskom parlamente sa pripravuje novela zákona, ktorá by posilnila právomoc miestnych úradov pri výrobe a obchode s liehovinami. Ruskí experti však hlavný problém vidia v stúpajúcich cenách vodky v obchodoch, čo chudobnejšie vrstvy vedie k zvýšenej konzumácii podomácky vyrábanej nekvalitnej pálenky "samorasty" a lacných nepodarkov.

Pred rokom, po zvýšení cien liehovín, dosiahlo podľa lekárov otravu alkoholom v krajine rozmer epidémie.
    

V Rusku je napriek snahe vlády a lekárov pitie tvrdého alkoholu veľmi rozšírené. Priemerná spotreba je údajne 14 litrov čistého alkoholu na hlavu ročne. Nadmerné pitie je napríklad najčastejšou príčinou smrti mužov medzi 25 a 54 rokom a podľa štatistík umiera kvôli alkoholu v Rusku každoročne okolo 40.000 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy