Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
K Fidži mieri silná tropická búrka
Zdielať na
Zahraničie

K Fidži mieri silná tropická búrka

Zdroj: Reuters

K tichomorskému súostroviu Fidži sa blíži silná tropická búrka Daman sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť 250 kilometrov za hodinu.

K tichomorskému súostroviu Fidži sa blíži silná tropická búrka Daman sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť 250 kilometrov za hodinu. Na druhý najväčší fidžijský ostrov Vanua Levu udrie podľa očakávaní v noci na sobotu.

Miestne úrady už varovali občanov pred mohutnými záplavami z rozvodnených riek a morského príboja a pred ničivými nárazmi vetra, ktoré môžu zničiť ich obydlia.

Cyklón Daman dnes zosilnel na búrku štvrtej kategórie na päťstupňovej škále a obyvatelia už začali evakuáciu do vyšších polôh i zabezpečovania svojich domovov a domácich zvierat. Podľa úradov nemajú lode vyplávať na more a ľudia by sa mali pripraviť na najhoršie. Kvôli cyklónu už boli v rámci predbežných opatrení zrušené niektoré medzinárodné aj domáce letecké spoje.

Ostrov Vanua Levu, kde žije asi 360 000 obyvateľov, sa nachádza na severe Fidži a v porovnaní s najväčším ostrovom Viti Levu nie je tak vyhľadávaný turistami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy