Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V Číne sa zvýšil počet obetí banského nešťastia
Zdielať na
Zahraničie

V Číne sa zvýšil počet obetí banského nešťastia

Banské nešťastie na severe Číny, ktoré oznámili vo štvrtok, si vyžiadalo už 105 obetí a všetko nasvedčuje tomu, že ich počet vzrastie zrejme na 120. Podľa pôvodných informácií pritom v bani bolo v čase výbuchu plynu nanajvýš 111 baníkov. <b>Pozrite si VIDEO z miesta nešťastia</b>

Banské nešťastie na severe Číny, ktoré oznámili vo štvrtok, si vyžiadalo už 105 obetí a všetko nasvedčuje tomu, že ich počet vzrastie zrejme na 120. Podľa pôvodných informácií pritom v bani bolo v čase výbuchu plynu nanajvýš 111 baníkov.

S priebehom vyšetrovania sa však stále poukazuje na to, že vedenie podniku nepodávalo korektné informácie. Predovšetkým sa zistilo, že k výbuchu došlo už v stredu večer miestneho času, ale riaditeľstvo výbuch šesť hodín tajilo, čím prepáslo drahocenný čas, kedy bola reálna nádej veľa baníkov zachrániť.

Dnes vyprostili záchranné čaty zo závalu zatiaľ 26 mŕtvych baníkov. Prehľadávanie tiel ukázalo, že väčšina z nich zomrela na otravu oxidom uhlíka. Tento plyn i naďalej sťažuje prácu záchranárov. Prežilo zatiaľ 15 mužov, ktorým sa samým podarilo z bane uniknúť.

Reuters

Majiteľ a riaditeľ bane boli počas vyšetrovania zatknutí, keď sa ukázalo, že nešťastie zo stredy večera nahlásili až vo štvrtok ráno miestneho času. Už predtým nadobudli úrady podozrenie, že k nešťastiu došlo v tej časti bane, kde ťažba nebola povolená.

Uhoľnú baňu pri meste Lin-fen v provincii Šan-si otvorili v roku 1988 a v roku 2000 ju ešte rozšírili. Ročne vyprodukuje 210 000 ton uhlia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy