Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladík zastrelil osem ľudí, potom aj seba
Zdielať na
Zahraničie

Mladík zastrelil osem ľudí, potom aj seba

V obchodnom centre v americkom meste Omaha vypálil mladík podľa svedkov až 40 rán, potom ešte pred príjazdom polície obrátil pušku proti sebe. <b>Pozrite si VIDEO</b>

V obchodnom centre v americkom meste Omaha vypálil mladík podľa svedkov až 40 rán, potom ešte pred príjazdom polície obrátil pušku proti sebe. Stav najmenej dvoch postrelených označujú lekári za kritický.

Polícia identifikovala páchateľa ako 19-ročného Roberta Hawkinsa z Quail Creek neďaleko Omahy. Motív jeho činu zatiaľ nie je známy. V dome, kde býval, zanechal údajne odkaz, ktorý sa dá chápať ako list na rozlúčku. Je v ňom vraj napísané, že sa za všetko veľmi ospravedlňuje a že nechce už byť pre nikoho záťažou. List končí tým, že teraz bude slávnym.

Hawkins trpel v minulosti depresiami, ale zdalo sa, že sa jeho stav zlepšil potom, keď ho po nezhodách doma približne pred rokom a pol prijala rodina jeho kamaráta. Pred dvoma týždňami sa ale rozišiel s priateľkou a tento týždeň ho prepustili z reštaurácie McDonald's, kde pracoval pol roka. Údajne mal tiež problémy s alkoholom a príležitostne fajčil marihuanu.

Podľa Debory Kovac, u ktorej žil, nebral žiadne lieky na psychické ochorenia, ale v minulosti sa liečil na depresie a nedostatok sústredenosti. Záľuby mal podobné ako každý tínedežer, ale bol veľmi tichý a mal citové problémy. "Určite to nebola násilnícka povaha," popísala Hawkinsa. O tom, že mal zbraň, vraj nevedela.

Do rodiny ho prijala, pretože "bol ako stratené šteňa, ktoré nikto nechce," uviedla Kovac v televízii CNN. "Bolo mi ho ľúto, nechala som ho u nás, aby sa postavil na vlastné nohy," povedala. Dôvod, prečo ho vlastná rodina odmietla, vraj nepozná.

Hawkins jej telefonoval krátko pred streľbou, keď jej povedal, že jej nechal v izbe odkaz. Poďakoval jej za všetko, čo pre neho urobila. Keď chcela, aby jej to vysvetlil, zavesil. Zavolala teda jeho matke, ktorá list vyzdvihla a odniesla ho na políciu.

REUTERS

Podľa miestnej televízie KETV v uplynulých mesiacoch Hawkinsa zadržala polícia za niekoľko priestupkov. Údajne mal problémy aj v škole. Jeho kamarát Andrew Bigler o ňom povedal, že mal tvrdý život. "Bol to dobrý chalan, mal som ho rád," povedal v televízii.

Krviprelievanie sa stalo len pár hodín potom, ako Omahu opustil prezident George Bush, ktorý stredu strávil v Nebraske. Zatiaľ sa neobjevili žiadne dohady, ktoré by streľbu dávali do súvislosti s Bushovým pobytom v meste.

Nákupné centrum so 135 obchodmi bolo v dobe činu plné zákazníkov. Svedkovia popísali, že páchateľ zastrelil jedného muža na treťom poschodí, ďalšieho potom z bezprostrednej blízkosti. Niektoré obete stáli v rade na zabalenie vianočných darčekov.

Ľudia sa pred výstrelmi skrývali na záchodoch, v skúšobných kabinkách aj za stojanmi s tovarom. Niektorí obchodníci rýchlo zavreli a spolu so zákazníkmi sa ukryli v zadných miestnostiach.

"Videla som strelca v detskom oddelení. Mal ruku vo vzduchu a len strieľal, nič nehovoril," popísala v televízii situáciu očitá svedkyňa.

V súvislosti so streľbou v Omahe poukazujú médiá na problém ľahkej dostupnosti zbraní v Spojených štátoch. Pripomínajú okrem iného tragickú udalosť z apríla tohto roku na technickej univerzite vo Virgínii, kde študent zavraždil 32 spolužiakov a potom spáchal samovraždu. Vlani zastrelil muž v amišskej dedine v Pensylvánii päť školáčok a potom seba.

Pripomínajú tiež ďalšie prípady, ako bola pred ôsmymi rokmi streľba na strednej škole v Columbine v štáte Colorado, po ktorej zostalo celkovo 15 mŕtvych, vrátane dvoch páchateľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy