Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Champs-Elysées sa rozsvietili vianočne
Zdielať na
Zahraničie

Champs-Elysées sa rozsvietili vianočne

Slávnostnú výzdobu tam rozsvietila speváčka Vanessa Paradisová v sprievode parížskeho starostu Bertranda Delanoëho. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Slová "Paríž - mesto svetiel" sú od dnes zase pravdivejšie ako inokedy. Po veľkých obchodných domoch, ktoré lákajú vianočným osvetlením už dva týždne, sa dnes večer rozžiarili milióny svetiel, tiež stovka ulíc a námestí francúzskej metropoly, začínajúc samozrejme triedou Champs-Elysées. Slávnostnú výzdobu tam rozsvietila speváčka Vanessa Paradisová v sprievode parížskeho starostu Bertranda Delanoëho.

Joj.sk

Na stromoch lemujúcich Champs-Elysées sa rozsvietili girlandy tvorené miliónom sveteľných bodov zvaných LED, ktoré nahradili tradičné žiarovky a vďaka ktorým sa ušetrí 70 percent elektriny. Energia, už bude k vianočnému osvetleniu mesta potrebná, bude pochádzať z obnovitelných zdrojov.

Do slávnostného sa odeli námestia Vendôme, avenue Montaigne alebo ulice Faubourg-Saint-Honoré s ich prepychovými obchodmi, turistami hojne navštevované miesta Montmartru alebo štvrte Saint-Germain-des-Prés i obchodné tepny jednotlivých parížskych okresov. O náklady sa podelila radnica s miestnymi obchodníkmi.

Tí dúfajú, že slávnostná výzdoba povzbudí ľudí k väčším vianočným nákupom. Zatiaľ prieskumy veštia, že za darčeky tento rok Francúzi utratia menej ako minulý rok, ale o to viac vraj prejedia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy