Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Argentínska politická väznica otvorila svoje brány
Zdielať na
Zahraničie

Argentínska politická väznica otvorila svoje brány

...aby Argentínčania nezabudli na svoju minulosť.

Neslávna politická väznica z obdobia argentínskej špinavej vojny otvorila včera svoje brány verejnosti. V tejto väznici sedem rokov držali a trýznili asi 5-tisíc zajatcov. Len asi 200 z nich prežilo.

Ceremoniálu sa zúčastnil aj súčasný argentínsky prezident Nestor Kirchner a jeho manželka a zároveň budúca prezidentka Cristina Fernandez de Kirchner.

„Krajina bez spravodlivosti je krajina, ktorá nemá rovnováhu. Spravodlivosť napraví a zlepší Argentínu. Spravodlivosť je pre každého. Spravodlivosť s právom na obhajobu, riadne súdne konanie bola tisíckam Argentínčanov v minulosti odopretá. Avšak táto demokracia, tento národ tieto veci poskytuje, a to aj vrahom, tyranom, mučiteľom, a únoscom, pretože je to súčasťou demokracie. Rovnosť pre súdom pre každého, pre obete, pre ich rodiny, pre pozostalých, pre tých, ktorí boli v ozbrojených silách, a nemali s tým nič spoločné. Musíme oddeliť dobré od zlého. S pravdou a spravodlivosťou sa Argentínčania konečne môžu navzájom pozrieť do očí,“ povedala budúca prezidentka de Kirchner.

Nestor Kirchner, ktorý 10. decembra odovzdá moc prvej dáme, bol ocenený za to, čo v oblasti ľudských práv za štyri roky prezidentovania dosiahol.

V roku 2004 sa Kirchner rozhodol postaviť pamätník. Sám mal ako ľavicový študent v 70. rokoch mnoho priateľov, ktorí zomreli alebo sa stratili v tom období.

REUTERS

Trvalo až tri roky, kým pamätník svoje brány otvoril aj verejnosti. V krajine najprv musela prebehnúť verejná diskusia o ľudských právach.     

Podľa aktivistov pre ľudské práva, argentínska vojenská vláda, zavraždila asi 30 000 ľudí. Väčšina tiel mŕtvych sa ale nikdy nenašla.

Podľa svedkov, mnoho obetí nadrogovali a vyhodili z lietadla do rieky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy