Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Kosove začali parlamentné a miestne voľby
Zdielať na
Zahraničie

V Kosove začali parlamentné a miestne voľby

Naviac hlasov môže čakať Demokratická strana Kosova (PDK) Hashima Thaçiho <b>VIDEO: voľby</b>

V separatistickej juhosrbskej provincii Kosovo sa dnes ráno začalo hlasovanie o novom zložení miestneho 120 členného parlamentu a obecných zastupiteľstiev.

Očakáva sa, že zhruba 100-tisíc kosovských Srbov bude voľby opäť ignorovať. Všetkých 25 politických strán a zoskupení, ktoré do volieb idú, majú totiž na budúci vývoj provincie podobný názor a chce usilovať o nezávislosť na Srbsku.

Hlasovanie približne 1,5 milióna voličov má skončiť v 19.00 SEČ. Nad dianím v 2210 volebných miestnostiach bdie i 150 pozorovateľov Rady Európy a 25-tisíc miestnych pozorovateľov.

Z predvolebných prieskumov vyplýva, že voľby nebudú mať svojho víťaza. Naviac hlasov môže čakať Demokratická strana Kosova (PDK) Hashima Thaçiho. Pokiaľ by toto zoskupenie skutočne zvíťazilo, znamenalo by to prvú volebnú porážku pre dosiaľ najsilnejšiu kosovoalbánsku stranu Demokratický zväz Kosova (DSK). 

Obyvatelia Kosova od roku 1999 volia už potretí krát; zakaždým miestni Srbovia na dôraznú radu Belehradu hlasovanie ignorovali.

Voľby sprevádzali bezpečnostné opatrenia. Približne 16 tisíc vojakov NATO, ktorí bdejú nad pokojom v provincii v rámci operácie KFOR od ukončenia konfliktov medzi Srbskom a albánskymi povstalcami, posilnili o ďalších 500 mužov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy