Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nebezpečné plazy striehnu v zaplavených oblastiach Mexika
Zdielať na
Zahraničie

Nebezpečné plazy striehnu v zaplavených oblastiach Mexika

Zdroj: legion23/ilustračné

Niektoré zaplavené časti štátu Tabasco už začali mať problémy kvôli jedovatým hadom a krokodílom, ktoré pre záplavy opustili svoje obvyklé prostredie.

Mexické úrady vydali varovanie pred krokodílmi a jedovatými hadmi, ktorí by mohli ohroziť obyvateľov zaplavených častí Villahermosy, metropole juhomexického štátu Tabasco. Tieto nebezpečné živočíchy opustili svoje obvyklé prostredie potom, čo sa rieky v oblasti vyliali z brehov. Oznámila to agentúra EFE v noci na dnešok.

Tieto zvieratá sa objavili v štvrtiach na severe mesta. Villahermosa sa ocitla pod vodou z 80 percent, pričom štát Tabasco je zaplavený zo 70 percent. Na jeho území sa nachádza množstvo bažinatých oblastí.

Podľa úradov sú najviac ohrozené deti, avšak väčšina ľudí, ktorí zostávajú kvôli záplavám vo svojich domovoch, je v bezpečí, povedala hovorkyňa civilnej ochrany vo Villahermose Estela Álvarezová.

Krokodíly využili možnosti opustiť svoj obvyklý priestor, keď voda z dažďov minulý týždeň spojila rieky a lagúny. "Keď voda v riekach stúpa alebo sa z nich vyleje, robí nám to veľké starosti, pretože hady potom vždy vyhľadávajú vyššie miesta a uchyľujú sa do domov," povedala hovorkyňa.

V niekoľkých oblastiach sa podarilo pracovníkom civilnej obrany pochytať hady najrôznejších druhov. "Zabili sme ich niekoľko," zdôrazňuje jeden člen civilnej obrany, pričom väčšina z nich je jedovatá, dodal.

V zaplavených oblastiach sa objavili tiež desiatky utopených potkanov, psov a mačiek. Voda však priniesla aj ryby, ktoré postihnutí obyvatelia lovia a pripravujú si ich ako pokrm.

Poľnohospodári hlásia rovnako tiež stovky kusov strateného dobytka. Aj to môže byť jedna z príčin výskytu krokodílov v oblasti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy