Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko vyzýva Pakistan na zdržanlivosť
Zdielať na
Zahraničie

Slovensko vyzýva Pakistan na zdržanlivosť

Zdroj: SITA/AP/David Guttenfelder

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf vyhlásil v sobotu výnimočný stav. Následne pozastavil platnosť ústavy, odvolal predsedu Najvyššieho súdu, obmedzil slobodu médií a zatkol niektorých z najväčších opozičných kritikov.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí so znepokojením vníma eskaláciu vnútropolitického napätia a vyhlásenie výnimočného stavu v Pakistane.

Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda. Ministerstvo zároveň verí "v skoré obnovenie ústavných princípov a demokratizačného procesu v krajine". Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zároveň "vyzýva všetky zainteresované pakistanské politické sily na zdržanlivosť, aby sa zabránilo násiliu a destabilizácii spoločnosti".

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf vyhlásil v sobotu výnimočný stav. Následne pozastavil platnosť ústavy, odvolal predsedu Najvyššieho súdu, obmedzil slobodu médií a zatkol niektorých z najväčších opozičných kritikov. Za dôvod vyhlásenia výnimočného stavu označil islamských militantov a súdnictvo, ktoré podľa neho destabilizujú situáciu v krajine.

Bývalá premiérka Bénazír Bhuttová v nedeľu povedala, že vyhlásenie výnimočného stavu v krajine povzbudí extrémistov, ale rokovania s prezidentom Parvízom Mušarráfom nevylúčila. Pred vyhlásením výnimočného stavu s Mušarráfom viedla rozhovory o deľbe moci pred parlamentnými voľbami. Expremiérka zdôraznila, že s Mušarráfom súhlasí v tom, že hrozba extrémizmu je veľká. "Súhlasím s diagnózou, ale nesúhlasím so spôsobom liečby," dodala.

Zdielať na

Najčítanejšie správy