Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hillary Clintonová oslavuje šesťdesiatku
Zdielať na
Zahraničie

Hillary Clintonová oslavuje šesťdesiatku

Zdroj: SITA/AP/Gary Kazanjian

Na budúci rok sa ukáže, či zvládne prekročiť svoj tieň a stať sa historicky prvou americkou prezidentkou.

Hovorí sa o nej, že je schopná, priama, vzdelaná a inteligentná, ale tiež chladná, zanovitá, vypočítavá a kontroverzná - vzbudzuje vraj prehnane kladné i záporné odozvy. Každopádne bola a je veľmi úspešná - ako právnička, prvá dáma Spojených štátov i senátorka.

O jej živote a kariére boli popísané státisíce strán. Hillary Clintonová, ktorá oslávi v piatok 26. októbra 60. narodeniny, je fenomén. Na budúci rok sa ukáže, či zvládne prekročiť svoj tieň a stať sa historicky prvou americkou prezidentkou.

Pedantsky vychovanej, trochu zakríknutej a inak oslnivo krásnej dievčine zo strednej vrstvy by zrejme nikto závratnú kariéru nepredpovedal. Hillary, ktorá sa podľa svojej matky "narodila už dospelá", sa však vždy dokázala presadiť.

Počas štúdia sa ako intelektuálka v okuliaroch angažovala proti vojne vo Vietname, neskôr sa ako mladá právnička zapojila do prestížnej práce výboru pre vyšetrovanie aféry Watergate, ktorá jej otvorila dvere do najrenomovanejších advokátskych kancelárií.

Doslova osudným sa jej však stal vzťah s Billom Clintonom, ktorého stretla počas štúdia na Univezite v Yale. Stála pri ňom, keď sa stal v 32 rokoch najmladším guvernérom štátu Arkansas aj keď v roku 1993 zasadol do Bieleho domu ako 42. prezident USA.

Clintonovci tvorili od začiatku silný tím, ktorý prežil všetky skúšky, vrátane tej najťažšej v podobe potupnej aféry so stážistkou Monikou Lewinskou na konci 90. rokov. Cieľavedomá Hillary sa pritom nikdy netajila svojimi feministickými názormi ani politickými ambíciami, až sa niekedy zdalo, že tým, kto diktuje prezidentskú agendu, je práve ona.

Teraz Hillary naopak pomáha charizmatický Bill. Naviac je Hillary obklopená tímom jej manžela z Bieleho domu, a opiera sa o silnú finančnú a mediálnu lobby v New Yorku. Jej doménou je zdravotníctvo, školstvo a práva žien a detí. Značne kriticky sa dnes Clintonová stavia i k vojnovému angažmá USA - mnohí demokratickí voliči však nemôžu zabudnúť, že zo začiatku vojnu schvaľovala.

Hillary Rodham Clintonová sa narodila 26. októbra 1947 na predmestí Chicaga v rodine prísneho republikánskeho obchodníka. V štrnástich rokoch chcela byť kozmonautkou, v 16 sa na strane republikánov prvýkrát zapojila do politiky, keď pracovala v kampani prezidentského kandidáta Barryho Goldwatera. Jej politické presvedčenie sa zmenilo v roku 1968 pod vplyvom hippies a vojny vo Vietname. Študovala politické vedy na Wellesleyskej škole a neskôr ukončila právo na univerzite v Yale.

V roku 1975, keď sa vydala za Clintona, vraj uvažovala o tom, že vstúpi do vojenského námorníctva. Nakoniec však nasledovala manžela do Little Rocku v Arkansase, kde sa stala spoločníčkou advokátskej kancelárie Rose Law Firm. V roku 1980 sa Clintonovým narodila dcéra Chelsea.

V januári 1996 ako vôbec prvá manželka amerického prezidenta v dejinách predstúpila pred veľkú porotu federálneho súdu, aby vypovedala o svojej úlohe v škandále s nehnuteľnosťami Whitewater. Išlo o prípadnú nekalú činnosť prezidentského páru v skrachovanej arkansaskej realitnej kancelárii. Nakoniec ju neobžalovali.

Sexuálna aféra Clintona s Lewinskou koncom 90. rokov priniesla Hillary, ktorá sa v kritických chvíľach manžela zastala, vlnu sympatií. V roku 2001 bola ako vôbec prvá manželka amerického prezidenta zvolená za senátorku (za štát New York). Svoj mandát po šiestich rokoch obhájila.

O dva roky neskôr jej vyšla za veľkého záujmu kniha memoárov Living History (Žijúca história). Teraz ju považujú za favoritku medzi demokratickými uchádzačmi o prezidentský úrad. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy