Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cirkev plánuje register pre "nemravných" duchovných
Zdielať na
Zahraničie

Cirkev plánuje register pre "nemravných" duchovných

Zdroj: search.creativecommons.org

Mali by v nej byť predovšetkým údaje o sťažnostiach, ktoré na farárov a ďalších cirkevných predstaviteľov ľudia podajú v prípade, že budú vážne porušovať pravidlá morálky.

Mená duchovných anglikánskej cirkvi, na ktoré padne podozrenie z "nemravného" života, sa možno čoskoro ocitnú v databáze, ktorú chce vedenie tejto cirkvi zaviesť.

Mali by v nej byť predovšetkým údaje o sťažnostiach, ktoré na farárov a ďalších cirkevných predstaviteľov ľudia podajú v prípade, že budú vážne porušovať pravidlá morálky. Okrem farárov, ktorí sú podozriví napríklad zo sexuálneho obťažovania či zneužívania detí, by sa tak na zozname mohli ocitnúť aj údajní cudzoložníci.

O registre "hriešnikov" sa momentálne jedná na synode (cirkevnom sneme) anglikánskej cirkvi, ktorá práve prebieha v austrálskej metropole. Pokiaľ tento nápad získa podporu, mal by sa začať realizovať už v marci budúceho roka, píše agentúra AP.

Podľa Philipa Gerbera, ktorý dohliada na profesné štandardy duchovných v diecéze anglikánskej cirkvi v Sydney, by na duchovných mali byť kladené vyššie nároky než na ostatných príslušníkov cirkvi. "Cirkev vždy mala vysoké očakávania, že... členovia duchovenstva a cirkevní pracovníci vedú morálny život," povedal Gerber austrálskej rozhlasovej stanici.

Veľkú diskusiu ale vzbudzuje definícia toho, čo je vážnym porušením morálky a aké prečiny by teda mala cirkev v registri monitorovať. Otázkou tiež je, do akej miery musí byť podozrenie podložené dôkazmi. Najväčšie kontroverzie ale vzbudzujú úvahy o tom, že by sa v databáze mali ocitnúť duchovní i kvôli podozreniu z manželskej nevery.

"Závažné otázky sú dôležité a musíme sa s nimi riadne vyrovnať, ale dostávame sa do bodu, kedy môžu ľudia skončiť v registri len kvôli tomu, že na niekoho mrknú," posťažovala si na prísnosť návrhu laická účastníčka anglikánskej synody Muriel Porterová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy