Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turecko v referedne o voľbe prezidenta
Zdielať na

Turecko v referedne o voľbe prezidenta

Zdroj: ČTK/AP/Murad Sezer

V Turecku sa rozhoduje o niekoľkých zmenách ústavy referendom. Jedna z najväčších je prechod na priamu voľbu prezidenta.

V Turecku sa dnes v referende rozhoduje o niekoľkých zmenách v ústave, z ktorých najväčšia je prechod na priamu voľbu prezidenta. Volebné miestnosti sa uzatvoria najneskôr v 16:00 SELČ.

Pokiaľ reformu voliči schvália, budú prezidenti v budúcnosti volení v priamych, dvojkolových voľbách na dobu päť rokov s možnosťou kandidovať najviac ešte raz. Doposiaľ je mandát prezidenta sedemročný bez možnosti znovuzvolenia.

Ústavné zmeny sa týkajú i funkčného obdobia parlamentu. Parlamentné voľby sa podľa reformy budú konať každý štvrtý rok, zatiaľ čo doteraz mal jednokomorový zákonodárny zbor päťročný mandát.

Vláda premiéra Recepa Tayyipa Erdogana presadila reformu po tom, čo laická opozícia z radov sociálnej demokracie, vysokí sudcovia a armáda zabránili prvému pokusu vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) presadiť v máji zvolenie svojho kandidáta Abdullaha Güla prezidentom. Erdogan vyriešil vzniknutú krízu predčasnými parlamentnými voľbami z 22. júla, v ktorých jeho strana znovu zvíťazila.

Gül nemusí v prípade schválenia ústavných zmien podávať demisiu. Prvé priame voľby sa tak uskutočnia s najväčšou pravdepodobnosťou až v roku 2014, kedy vyprší Gülov mandát.

Hlasovacie miestnosti sa dnes pre 42,6 miliónov oprávnených účastníkov referenda otvorili na východe Turecka už v 5:00 SELČ a uzavrú sa v 15:00 SELČ. Vo zvyšku krajiny môžu prísť voliči k urnám od 6:00 SELČ do 16:00 SELČ.

Najčítanejšie správy