Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prežije monarchia v Kanade a Austrálii Alžbetu II?
Zdielať na
Zahraničie

Prežije monarchia v Kanade a Austrálii Alžbetu II?

Zdroj: SITA/AP/Steve Parsons

Podľa prieskumu chce viac ako polovica Kanaďanov opustiť monarchiu na čele s Alžbetou II. a mať vlastného prezidenta.

Najnovší prieskum verejnej mienky v Kanade upozornil na fakt, že viac než polovica obyvateľov si praje pretnúť väzby s britskou monarchiou. Ukončenie formálnej závislosti na Británii sa teraz opäť stáva aktuálnym i na politickej scéne ďalšieho člena britského Spoločenstva, Austrálie.

Tam sa totiž majú za mesiac konať parlamentné voľby, po mnohých rokoch by podľa prieskumov mali vyhrať labouristi. A prechod od konštitučnej monarchie k republike patrí medzi ich hlavné volebné sľuby.

Podľa pozorovateľov však zostáva otázkou, nakoľko majú snahy zbaviť sa súčasného usporiadania, podľa neho je kráľovná Alžbeta II. formálne v Kanade a Austrálii hlavou štátu, reálnou šancou na úspech. Súčasná politická situácia však naznačuje, že prípadné legislatívne kroky smerom k premene na republiku majú v budúcnosti väčšiu nadej v Austrálii než v Kanade.

Z ankety nezávislého inštitútu Angus Reid Strategies zo začiatku októbra vyplýva, že s "výmenou" britskej kráľovnej najlepšie za prezidenta kanadskej národnosti by súhlasilo 53 percent občanov Kanady. Podľa štatistík ide o druhý najhorší výsledok v histórii, horšie na tom monarchia bola len v roku 2005. Debata o potrebnosti monarchie nie je v Kanade ničím novým, naopak v médiách sa rozhorela už na konci prvej svetovej vojny.

Na rozdiel od Kanady mala austrálska debata o prechode k republike v posledných rokoch väčší efekt. Podľa pozorovateľov je za tým predovšetkým fakt, že miestni republikáni majú historicky silnejšiu pozíciu, a v poslednom čase tiež skutočnosť, že Austrálska labouristická strana (ALP) má od roku 1991 rozchod s monarchiou vo svojom volebnom programe.

Zdielať na

Najčítanejšie správy