Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ak skončíte s fajčením, vyplatia vám odmenu
Zdielať na
Zahraničie

Ak skončíte s fajčením, vyplatia vám odmenu

Zdroj: tattoed.everything/ilustračné

Vraj pre verejný rozpočet bude omnoho menej nákladné zaplatiť napraveným fajčiarom 1500 dolárov (necelých 37.000 SKK), než pokračovať v platení ich účtov za lekárov.

Vláda polynézskeho ostrovčeka Niue ako prvá na svete chce podnietiť fajčiarov, aby skoncovali so svojím zlozvykom, vyplácaním finančnej odmeny. Toto opatrenie sa podľa agentúry EFE týka zhruba 200 fajčiarov, ktorí na ostrove s približne 1 500 obyvateľmi žijú.

Podľa niueského premiéra Younga Viviana bude pre verejný rozpočet omnoho menej nákladné zaplatiť napraveným fajčiarom 1 500 dolárov (necelých 37.000 SKK), než pokračovať v platení ich účtov za lekárov.

Každý týždeň sú "tri, štyri či päť" fajčiarov posielaných z Niue na Nový Zéland vzdialený 2 400 kilometrov, aby v tamojších nemocniciach boli liečení na ochorenia súvisiace s fajčením, uviedol predseda vlády.

Parlament začiatkom októbra tiež pripravuje k schváleniu návrh zákona zakazujúci fajčenie vo všetkých verejných priestoroch na ostrove.

Niue je koralový ostrov v strednej časti Tichého oceánu a jeho rozloha je necelých 263 kilometrov štvorcových. Tento jeden z najmenších štátov na svete je samosprávny, voľne pridružený k Novému Zélandu, ktorý zodpovedá za jeho zahraničnú politiku a obranu.

Všetci jeho obyvatelia, väčšinou polynézskeho pôvodu, majú rovnako novozélandské občianstvo, pričom zrejme omnoho viac Niueanov v dôsledku nezamestnanosti žije na Novom Zélande než na ostrovčeku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy