Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Orientácia Ruska sa po voľbách nezmení, tvrdí Putin
Zdielať na
Zahraničie

Orientácia Ruska sa po voľbách nezmení, tvrdí Putin

Zdroj: SITA/AP/Dmitry Astakhov

V decembri sa v Rusku konajú parlamentné voľby a v marci sa bude hlasovať o novej hlave štátu. Putin ubezpečuje, že sa aj po nich zachová kurz súčasnej spolupráce s Nemeckom, Európskou úniou a svetom.

Nová ruská politická elita, ktorá sa k moci dostane po parlamentných a prezidentských voľbách, podľa doterajšieho šéfa Kremľu zachová kurz súčasnej spolupráce s Nemeckom, Európskou úniou a svetom. Vladimir Putin to dnes povedal v nemeckom Wiesbadene na medzinárodnom fóre Petrohradský dialóg. Kancelárka Angela Merkelová z rovnakého pódia prehlásila, že Rusko a Nemecko musia spolupracovať v energetických otázkach.

Putin a Merkelová sa dnes ešte oficiálne stretnú pri jednaniach na medzivládnej úrovni. Predpokladá sa, že obaja politici sa okrem vzájomnej spolupráce oboch krajín dotknú aj oblastí ako je iránsky jadrový program. Putin sa ešte dnes, napriek varovaniam, že je naň pripravovaný atentát, chystá odcestovať k rozhovorom do Teheránu.

Súčasný politický kurz Ruska podľa Putina zodpovedá prianiam a snahám ruských občanov i ďalších európskych krajín žiť v priateľstve a dobrých susedských vzťahoch.

V Rusku sa v decembri konajú parlamentné voľby a v marci budú občania krajiny hlasovať o novej hlave štátu. Putin sa podľa ústavy tretíkrát za sebou uchádzať o prezidentskú funkciu nemôže. Nedávno sa ale rozhodol postaviť sa do čela volebnej kandidátky najsilnejšej ruskej strany Jednotné Rusko a pripustil, že by sa mohol stať predsedom ruskej vlády.

"Otázky zaistenia energií hrajú v našej spolupráci významnú úlohu," zdôraznila Merkelová.

Podľa nemeckej agentúry DPA v európskej energetickej politike chce Nemecko spoľahlivé podmienky pre dodávateľov, zákazníkov i tranzitné krajiny. Nemecko stavia spolu s Ruskom tranzitný plynovod po dne Baltského mora, ktorý znepokojuje napríklad poľských politikov. Väčšina ropy a zemného plynu z Ruska však do západnej Európy stále putuje tranzitne, predovšetkým cez Ukrajinu. Spory Ruska s odberateľmi v postkomunistických krajinách pritom v minulosti už boli príčinou výpadkov v dodávkach, čo západných zákazníkov znepokojuje.

Pravidelné nemecko-ruské fórum Petrohradský dialóg sa koná siedmy raz. Začalo sa s ním na začiatku tisícročia z iniciatívy Putina a vtedajšieho nemeckého kancelára Gerharda Schrödera s cieľom zblížiť oficiálnu ruskú a nemeckú občiansku spoločnosť. Na fóre dnes napríklad vystúpil niekdajší sovietsky prezident Michail Gorbačov, ktorý upozornil na panujúce napätie a nedorozumenie medzi Ruskom a Európskou úniou. To je podľa neho nutné prekonať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy