Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Taiwanská prehliadka gayov a lesbičiek
Zdielať na

Taiwanská prehliadka gayov a lesbičiek

Taiwan Pride Parade je prehliadka usporadúvaná každoročne už od roku 2003. Téma "Sila dúhy" vošla do ulíc, aby sa postavila za práva ľudí s odlišnou pohlavnou orientáciou.

Tisícky ľudí obhajujúcich práva homosexuálov vztýčili dúhové zástavy a pochodovali po hlavnom meste Taiwanu v sobotu, 13. októbra. Prehliadka je vlastne bojom za práva ľudí s odlišnou pohlavnou orientáciou a ich legálne uznanie v spoločnosti.

Piata, každoročne usporadúvaná Taiwan Pride Parade, karneval v uliciach s témou "Sila dúhy", má za cieľ zdôrazniť pohlavnú diverzitu, rôznorodosť. Organizátori prehliadky hovoria, že cieľom je zvýšiť komunikáciu ohľadne vylučovania zo spoločnosti ľudí s inou pohlavnou orientáciou, vrátane gayov a lesbičiek, bisexuálov a transexuálov.

"Dúfame, že akcie ako táto umožní ľuďom vidieť gayov s rôznymi tvárami a tak zlomí tradičné stereotypy," povedal Ashley Wu, riaditeľ verejných záležitostí Taiwan Tongzhi (homosexuálnej) hotline asociácie. Tento rok títo "advokáti rovnoprávnosti" dúfajú, že sa právo zmení ohľadne legalizácie registrovaných homosexuálnych partnerstiev a zákazu pracovných obmedzení založených na pohlavnej orientácii.

Taiwan Pride Parade sa začala konať od roku 2003. Dovtedy tu bolo len niekoľko menších demonštrácií a to najmä od prvej verejne homosexuálnej svadby v roku 1996.

Odhaduje sa, že v Taiwane je okolo 1 milióna ľudí s odlišnou pohlavnou orientáciou.

Najčítanejšie správy