Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exprezident má záhadnú chorobu
Zdielať na
Zahraničie

Exprezident má záhadnú chorobu

Exprezident Aleksander Kwaśniewski, ktorý je programovým lídrom postkomunistickej aliancie Ľavica a demokrati ochorel na Filipínach na tropickú chorobu.

Do centra poľskej predvolebnej kampane sa dostala záhadná choroba exprezidenta Aleksandra Kwaśniewského, ktorý je programovým lídrom postkomunistickej aliancie Ľavica a demokrati (LiD). Bývalý prezident totiž novinárom povedal, že príčinou jeho indispozície pri nedávnom vystúpení bolo užívanie liekov na tropickú chorobu Filipín. Prípadom sa začal zaoberať hlavný poľský hygienik.

„Mám vírusovú tropickú chorobu, ochorel som na Filipínach. Užívam veľmi silné lieky,“ vysvetlil Kwaśniewski svoju indispozíciu počas zjazdu aliancie.
Týmto nevinným vysvetlením bývalý prezident roztočil procedúru, ktorú musí absolvovať, pokiaľ nevyhlási, že vírus neexistuje, komentujú poľské  médiá.

Hlavný poľský hygienik Andrzej Wojtyla povedal, že sa musí tajnou chorobou podľa zákona zaoberať. „Je to naša povinnosť. Musíme zistiť, či infekčná choroba nemôže ohrozovať ľudí, ktorí sa s ich nositeľom stretli. Podrobnosti nám musí prezradiť lekár, ktorý chorobu identifikoval a predpísal Aleksandrovi Kwaśniewskému lieky,“ zdôraznil Wojtyla.

Niektorí politici Ľavice a demokratov sa obávajú, že situácia môže uškodiť nielen obrazu Kwaśniewského, ktorý sa teší veľkej popularite Poliakov, ale aj celej strane.

O indispozícii Kwaśniewského sa v Poľsku hovorilo nahlas pred necelým mesiacom, keď sa v médiách objavili zábery a fotografie z kyjevskej prednášky bývalej hlavy štátu, pri ktorej tento vodca postkomunistickej ľavice zjavne zápolil s ruským, francúzskym a hlavne vlastným jazykom.

Pravicoví komentátori hovorili o strate tváre „celkom opitého“ exprezidenta, ľavicoví predpokladali, že ani „ďalšie škrabnutie“ populárnemu Kwaśniewskému veľmi neuškodí, čo sa potvrdilo aj v prieskumoch verejnej mienky.

O tom, že Kwaśniewski sa nebráni alkoholu, sa v Poľsku diskutuje už  niekoľko rokov. Pri verejnom vystúpení by sa ho podľa politológov mal vzdať.

Kwaśniewski nechce teraz záležitosť komentovať. Odvolal aj svoju účasť na víkendových vystúpeniach v predvolebnej kampani, čo zdôvodnil tým, že sa musí pripraviť na dôležitú pondelkovú predvolebnú debatu s lídrom najväčšej opozičnej strany, liberálnej Občianskej platformy, Donaldom Tuskom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy