Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Voľba prezidenta podľa jeho manželstva
Zdielať na
Zahraničie

Voľba prezidenta podľa jeho manželstva

Zdroj: AP Photo/Charles Rex Arbogast

Tretina amerických žien bude voliť prezidenta podľa jeho manželstva.

Tretina Američaniek priznáva, že na ich rozhodovaní v prezidentských voľbách má vplyv manželské šťastie kandidáta. Najviac hlasov podľa toho asi dostane demokrat John Edwards, ktorého manželstvo hodnotí ako šťastné 52 percent žien.

Vyplýva to zo štúdie prieskumu, ktorého sa zúčastnilo 502 žien. Jej výsledky dnes vydali noviny Ladies'Home Journal. Hneď za Edwardsom a jeho ženou Elizabeth sa ocitol ďalší demokrat Barack Obama s manželkou Michelle. Ich vzťah hodnotilo ako šťastný 43 percent žien. Najperspektívnejšia z demokratických kandidátov Hillary Clintonová to ale u žien jednoduché mať nebude, pretože jej manželstvo s bývalým prezidentom Billom Clintonom je šťastné len podľa 29 percent potenciálnych voličiek.

Medzi republikánskymi kandidátmi je na tom najlepšie John McCain so ženou Cindy a bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani s partnerkou Judith. Ich manželstvo označilo za šťastné 35 percent žien. K tomu, že rozhodnutie v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutoční budúci rok, ovplyvní kvalita manželstva kandidáta, sa v ankete priznalo 35 percent oslovených žien.

Podľa odborníčky na manželstvo z novín Ladies'Home Journal Stephanie Coontzovej, ženy posudzujú političky prísnejšie ako politikov. Clintonová sa v očiach mnohých Američaniek "previnila", keď sa po prezradenej nevere nerozviedla. Giulianimu však ženy tolerujú dva rozvody a dávajú mu tretiu šancu na šťastie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy