Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Borci v skladaní Rubikovej kocky si zmerajú svoje sily v Maďarsku
Zdielať na
Zahraničie

Borci v skladaní Rubikovej kocky si zmerajú svoje sily v Maďarsku

Zdroj: neys fadzil/ilustračné

V Maďarsku, odkiaľ pochádza vynálezca hlavolamu Ernö Rubik, sa veľká súťaž ctiteľov farebných políčok neuskutočnila od roku 1982. Teraz sa do Budapešti zišli stovky závodníkov z 32 krajín sveta.

V Maďarsku dnes začalo majstrovstvo sveta v skladaní Rubikovej kocky. Skoro tri stovky hráčov sa stretnú o titul v 17 disciplínach. Súťažiaci si napríklad budú musieť s malou šesťfarebnou kockou poradiť naslepo alebo jednoručne, na programe je však aj prostý súboj o čo najrýchlejšie vyriešenie slávneho hlavolamu. K prekonaniu svetového rekordu by niektorému zo závodníkov stačilo zrovnať farebné strany rýchlejšie než za 9,86 sekundy. Šampionát v rodisku trojrozmernej skladačky potrvá po celý víkend.

V Maďarsku, odkiaľ pochádzal vynálezca hlavolamu Ernö Rubik, sa tak veľká súťaž ctiteľov farebných políčok neuskutočnila od roku 1982. Teraz sa do Budapešti zišli stovky závodníkov z 32 krajín - najviac reprezentantov majú USA, ale cez dve desiatky nádejí vyslalo aj Poľsko alebo Japonsko. Svojich zástupcov bude mať podľa internetových stránok usporiadateľov speedcubing.com aj Česká republika.

Favorita má na majstrovstve i usporiadateľ - Maďarsko, a to štrnásťročného Matyasa Kuti. Tento chlapec je piekopníkom v skladaní kocky naslepo a drží v tejto disciplíne 11 svetových rekordov. Francúz Thibaut Jacquinot je zase od tohtoročného mája absolútnym rýchlostným rekordmanom. Kocku s 27 farebnými kostičkami zložil za menej než desať sekúnd. Majstrovstva sa podľa agentúry AFP rovnako zúčastní. A sám vynálezca Rubik pogratuluje osobne tým, ktorí sa prebojujú do nedeľňajšieho finále.

Malá šesťfarebná kocka vyvolala celosvetové šialenstvo na začiatku 80. rokov minulého storočia. Kocka, ktorou sa dalo v blokoch otáčať, aby sa docielilo rovnakej farebnosti jednotlivých strán, zaujala desiatky miliónov ľudí.

Prvý prototyp kocky, ktorá bola spočiatku úplne bez farieb, vytvoril Rubik v roku 1974 ako pomôcku pre lepšie chápanie trojdimenziálneho sveta. Potom si ju nechal patentovať a presadil jej výrobu. Len v rokoch 1980 až 1982 sa vo svete predalo na 100 miliónov kusov tohto hlavolamu. O kocke samotnej vyšlo v tej dobe cez tisíc publikácií. Aj keď od dôb svojej najväčšej slávy Rubikova kocka značne stratila na popularite, ešte vlani sa jej predalo sedem miliónov kusov. Jeden exemplár tento rok zakotvil i v newyorskom Múzeu moderného umenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy