Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dvaja mŕtvi, 400.000 evakuovaných kvôli tajfúnu Lekima vo Vietname
Zdielať na
Zahraničie

Dvaja mŕtvi, 400.000 evakuovaných kvôli tajfúnu Lekima vo Vietname

Zdroj: alpoma/ilustračné

Dvaja mŕtvi, stovky zničených domov a rozsiahle záplavy má na svedomí dnešné vyčíňanie tajfúnu Lekima vo Vietname.

Dvaja mŕtvi, stovky zničených domov a rozsiahle záplavy má na svedomí dnešné vyčíňanie tajfúnu Lekima vo Vietname. Ešte pred príchodom živlu miestne úrady evakuovali z ohrozených, nízko položených oblastí 400.000 ľudí.

Tajfún, doprevádzaný víchrom rýchlosti presahujúcej 130 kilometrov za hodinu a silnými lejakmi, postihol najchudobnejšie vietnamské provincie Quang Binh, Quang Ngai a Ha Tinh. Jeho obeťou sa stal aj 13-ročný chlapec z Quang Ngaie, ktorý sa utopil, keď sa snažil dostať k lodi svojej rodiny. Ďalšie úmrtie je hlásené z Quang Binhu.

Stovky domov sa pod vplyvom tajfúnu, nazvaného podľa tropického ovocia, zrútili, ďalším vietor strhal strechy. V provincii Ha Tinh bolo prerušené telefonické spojenie a dodávky elektrickej energie. Škody utrpeli taktiež tisícky hektárov ryžových polí.

Evakuovaní trávia noc vo vládnych budovách a v školách vo vyššie situovaných lokalitách hlbšie vo vnútrozemí.

Cez víkend Lekima ešte s menšou intenzitou ako tropická búrka pripravila o život 12 ľudí na Filipínach. Evakuovaných bolo kvôli nej i 250.000 ľudí v južnej Číne, kam sa pôvodne predpokladalo, že tajfún zamieri.

Čínske úrady rovnako uzavreli takmer všetky turistické atrakcie na juhočínskom ostrove Chaj-nan a odvolali z mora 20.000 rybárskych člnov. Teraz tajfún postupuje zo stredného Vietnamu na západ k Laosu.

V západnom Pacifiku už sa medzitým vytvoril ďalší tajfún Krosa, ktorého príchod sa očakáva na Tajvan a na východočínske pobrežie v nasledujúcich dňoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy