Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Plzni začal päťdenný Pilsner Fest, vyvrcholí v piatok a sobotu
Zdielať na

V Plzni začal päťdenný Pilsner Fest, vyvrcholí v piatok a sobotu

Zdroj: Jerry Dohnal/ilustračné

Päťdenná akcia s odhadovanou návštevnosťou až 60.000 ľudí sa prvé dva dni odohrá najmä v desiatich vybraných plzeňských krčmách a kluboch, ktoré najlepšie udržiavajú pivnú kultúru.

Súťaž v gúľaní sudov dnes v Plzni odštartovala tradičnú oslavu narodenín plzeňského piva Pilsner Fest.

Päťdenná akcia s odhadovanou návštevnosťou až 60.000 ľudí sa prvé dva dni odohrá najmä v desiatich vybraných plzeňských krčmách a kluboch, ktoré najlepšie udržiavajú pivnú kultúru. V každej bude vyčapovaný jeden sud piva a súčasne zahrajú kapely ako Mediterian, Odyssea, Strašlivá podívaná a ďalšie.

Zvláštny program ponúkne Pivovarské múzeum. V stredu vystúpi dievčenská formácia Yelow Sisters, na štvrtok a piatok večer je pripravené autorské čítanie. Účasť prisľúbili napríklad Ivan Martin Jirous, Jaroslav Rudiš, Vlastimil Třešňák či Michal Viewegh. Pre milovníkov vážnej hudby prichystali organizátori na štvrtočný večer Varhanný koncert v Katedrále sv. Bartolomeja.

Program osláv, pripomínajúcich 165 rokov od uvarenia prvej várky piva, vyvrcholí v piatok a sobotu na troch hudobných scénach - v pivovare, na futbalovom štadióne FC Viktoria Plzeň a na námestí Republiky. "Na štadióne zahrá Žltý pes, Blue Effect, Monkey Business a Jaroslav Uhlíř. V pivovare ASPM, Buster Nixon, Michal Prokop, -123 Minut a Žáha," povedala Lucie Roztočilová z Plzeňského Prazdroje.

Pilsner Fest

search.creativecommons.org

Scénu na námestí obsadia regionálne kapely ako LSD, Palice, Michal Šindelář MSP a Sarin + Replay. Zlatým klincom by mohol byť sobotňajší koncert skupiny bubeníkov Jumping Drums na štadiónš. V nedeľu zostane už len jedna scéna v pivovare, ktorá bude od 10:00 do 15:00 patriť milovníkom dychoviek.

V adrenalínovom mestečku medzi pivovarom a Pivovarským múzeom budú pre záujemcov pripravené súťaže v netradičných disciplínach. V uliciach sa vôbec prvýkrát objavia takzvané pivomaty alebo predajné automaty na pivo. K dispozícii budú hliadky ponúkajúce testery na zistenie hladiny alkoholu v krvi.

Medzi zastávkami Světovar a Sady Pětatřicátníků bude od piatočného podvečera do nedele zadarmo jazdiť električka Pilsner Fest. Partnerom Pilsner Festu je mesto, ktoré na akciu poskytlo 500.000 korún (615.000 SKK).

Najčítanejšie správy