Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Víťaz volieb na Ukrajine skoro s istotou vládnuť nebude
Zdielať na
Zahraničie

Víťaz volieb na Ukrajine skoro s istotou vládnuť nebude

Zdroj: ČTK/AP/SERGEI CHUZAVKOV

Strana regiónov proruského premiéra Viktora Janukovyča je víťazom predčasných volieb na Ukrajine, vládnuť však asi nebude.

Strana regiónov proruského premiéra Viktora Janukovyča je víťazom predčasných volieb na Ukrajine.

Oznámila to dnes ráno Ústredná volebná komisia, podľa ktorej nebude mať započítanie asi 0,75 percenta zatiaľ nespočítaných hlasov na konečný výsledok žiadny vplyv.

Víťaz volieb ale skoro s istotou vládnuť v krajine nebude, pretože dve prozápadné strany získajú dosť kresiel na to, aby vytvorili koalíciu.

V novom parlamente bude mať podľa doterajších prepočtov víťazná strana 174 kresiel, Blok Júlie Tymošenkovej 157, prozápadná Naše Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka 72, komunisti 27 a Centristický blok Volodymyra Lytvyna 20 kresiel.   

Najpravdepodobnejšou vládnucou koalíciou bude asi tzv. oranžová, pretože Tymošenková s Juščenkom dajú dohromady 229 mandátov. Pokiaľ sa k nim ešte pripojí blok Lytvyna, bude to 249 mandátov.

Naproti tomu koalícia Janukovyča s komunistami zozbiera len 201 mandátov. I keby sa k nej pridali mandáty Lytvyna, na vládnutie to stačiť nebude, pretože k minimálnej prevahe 226 kresiel bude päť chýbať.

Za hlavného porazeného volieb označuje ruská agentúra ukrajinských socialistov, ktorí v minulom parlamente mali 33 poslancov, tentokrát ale neprekročili ani trojpercentnú hranicu nutnú pre vstup do jednokomorovej Najvyššej rady.

Analytici si všímajú hlavne úspech opozičného Bloku Julie Tymošenkovej. Jeho elektorát proti minulým voľbám pred rokom a pol vzrástol o polovicu. Pre ikonu oranžovej revolúcie hlasovalo asi 31 percent voličov proti približne 22 percentám v roku 2006.

Tesné víťazstvo prozápadných strán v nedeľných parlamentných voľbách na Ukrajine sa javí takmer isté, napísala dnes agentúra AFP. Kým strany bývalej premiérky Julie Tymošenkovej a prezidenta Viktora Juščenka spolu získali viac než 45 percent hlasov, Strana regiónov proruského premiéra Viktora
Janukovyča spolu so svojimi spojencami môže počítať dohromady s 43,5 percentami.

Ak sa potvrdia očakávania, že niekdajší spojenci "oranžovej revolúcie" budú mať v snemovni väčšinu, prezident Juščenko do konca týždňa oznámi uzavretie koalície s Tymošenkovou, ktorá sa stane premiérkou, uviedla AFP s odvolaním na nemenovaného prezidentovho spolupracovníka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy