Polojasno
14°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V pekinských taxíkoch sa už nesmie fajčiť
Zdielať na
Zahraničie

V pekinských taxíkoch sa už nesmie fajčiť

Zdroj: Luca Conti

Taxikárov, ale aj pasažierov, ktorí budú fajčiť v taxíkoch čaká mastná pokuta.

Pekinská radnica prešla necelý rok pred začiatkom olympijských hier 2008 od slov o zákaze fajčenia v taxíkoch k činom. Vodiči 66-tisíc taxíkov môžu za svoj zlozvyk zaplatiť pokutu od 100 do 200 juanov (13 až 26 eur), ak ich pristihnú s cigaretou za volantom.

Sankcionovaní budú aj fajčiaci pasažieri, a to zverejnením ich mien v médiách. Na znak boja za "nefajčiarske" taxíky sa od pondelka na väčšine vozidiel objavili zelené symboly kampane s nápisom "Zákaz fajčenia".

Iniciatíva čínskej metropoly je súčasťou vlny viacerých, neraz direktívnych opatrení, ktoré majú naučiť miestnych obyvateľov civilizovaným spôsobom správania. Doteraz bolo totiž na pekinských uliciach bežné pľutie na zem, odhadzovanie odpadkov a nedisciplinované správanie chodcov aj vodičov áut v premávke.

Fajčenie bude ale asi tvrdým orieškom, podľa agentúry Xinhua totiž cigaretám holduje polovica pekinskej populácie a 26 percent všetkých Číňanov. Lekárske štatistiky z najľudnatejšej krajiny planéty každoročne uvádzajú milión obetí fajčenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy