Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vodca Červených Khmérov bol obvinený, že vydal príkazy na vraždy a mučenie
Zdielať na

Vodca Červených Khmérov bol obvinený, že vydal príkazy na vraždy a mučenie

Zdroj: Dylan Walters

Osemdesiat ročný bývalý ideológ Červených Khmérov bol zadržaný v stredu a vzápätí obvinený zo zločinov proti ľudskosti a z vojenských zločinov v spojení s hrôzami režimu. Počas vlády Červených Khmérov v rokoch 1975 až 1979 zahynulo odhadom 1,7 milióna ľudí.

Najvyšší žijúci predstaviteľ niekdajšieho ultraľavicového režimu Červených Khmérov v Kambodži Nuon Chea bol dnes obvinený, že prikázal vraždy a mučenie civilistov po tom, čo sa Červení Khméri dostali v 70. rokoch minulého storočia k moci. Podrobné obvinenie vzniesol dnes medzinárodný trestný tribunál pre Kambodžu, uviedla agentúra AP.

Osemdesiatročný bývalý ideológ Červených Khmérov bol zadržaný v stredu a vzápätí obvinený zo zločinov proti ľudskosti a z vojenských zločinov v spojení s hrôzami režimu. Počas vlády Červených Khmérov v rokoch 1975 až 1979 zahynulo odhadom 1,7 milióna ľudí. Podľa rozpracovaného obvinenia Nuon Chea "plánoval, podnecoval, vydával príkazy, riadil a inými spôsobmi pomáhal a navádzal k spáchaniu" zločinov zahŕňajúcich "vraždy, mučenie, väznenie, perzekúciu, vyhladenie, deportáciu, nútené presídlenie, otroctvo a ďalšie neľudské činy".

Podľa odborníkov má práve Nuon Chea z doposiaľ žijúcich vedúcich predstaviteľov Červených Khmérov zrejme najväčšiu zodpovednosť za genocídu v Kambodži. V 50. a 60. rokoch minulého storočia pomohol neskoršiemu vodcovi Červených Khmérov Pol Potovi dostať sa do čela kambodžského komunistického hnutia a potom sa stal jeho hlavným teoretikom a stratégom. Čoby ideologický guru inšpiroval radu brutálnych čistiek.

Nuon Chea sa narodil v roku 1927 v kambodžskej provincii Battambang a jeho pravé meno je Long Bunruot. Tribunál, ktorý ho bude súdiť, vyšetruje pod patronátom OSN zločiny spáchané Červenými Khmérmi behom ich vlády. Červení Khméri sa snažili vytvoriť podľa krajne komunistického vzoru beztriednu agrárnu spoločnosť bez peňazí, vlády, práva, osobnej slobody, rodinných vzťahov i individuálneho myslenia a technických vymožeností. Obyvatelia miest "skazených západnou kultúrou" vyhnali na dediny na prevýchovu, zrušili tiež školy a výukou mohli byť len politické školenia spojené so sebakritikou a ukladaním trestov. Násilná kolektivizácia viedla k totálnemu rozpadu ekonomiky.

Na prelome rokov 1978 a 1979 susedný Vietnam Kambodžu obsadil a zahnal Khmérov do džungle. Ich vodca Pol Pot viedol proti všetkým neskorším kambodžským vládam partizánsku vojnu. Až po vnúroných rozporoch v 90. rokoch, kedy veľká časť povstalcov prešla výmenou za amnestiu na stranu obnovenej monarchie, stratil moc. V roku 1997 ho spolubojovníci v bizarnom procese odsúdili k "doživotnému väzeniu," kde zomrel v apríli 1998 na infarkt.

Ako prvý bol tribunálu tento rok v júli predvedený Kang Kek Ieu, známy tiež pod prezývkou Duch, ktorý šéfoval v dobe hrôzovlády Červených Khmérov neblaho preslávenej väznici S-21 v Phnompenhe. Táto väznica predstavovala akési "ľudske jatky," kde boli podozriví nepriatelia režimu mučení, než boli odvezení na popravisko na poli blízko kambodžskej metropoly. Kang Kek Ieu je jediným vodcem Červených Khmérov, ktorý od roku 1999 čakal na proces vo vojenskom väzení.

Najčítanejšie správy