Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Akademici navrhli na Oskara Menzlovho "anglického kráľa"
Zdielať na
Zahraničie

Akademici navrhli na Oskara Menzlovho "anglického kráľa"

Zdroj: ČTK/AP/Peter Kollanyi

Na 80. ročník Oscara je za Českú republiku navrhnutý film Jiŕího Menzla, Obsluhoval som anglického kráľa.

Česká akademická obec navrhla na prestížnu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied - Oscar v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2007 film Jiŕího Menzla Obsluhoval som anglického kráľa. "Anglický kráľ" totiž získal najviac bodov v hlasovaní Českej filmovej a televíznej akadémie /ČFTA/. Povedal dnes pre ČTK tajomník ČFTA Martin Šprinc.

V najlepšej trojici sa ďalej umiestnili Tajnosti Alice Nellis a Svěrákove Vrátne lahve. Nominácie jubilejného osemdesiateho ročníka cien Oscar, budú oznámené 22. januára, víťazi budú vyhlásení v Los Angels 24. februára 2008. 
     
Film Obsluhoval som anglického kráľa natočený podľa rovnomennej predlohy Bohumila Hrabala vznikol v spoločnosti AQS a Bioscop v koprodukcii s barandovským štúdiom a firmami Magic Box Slovakia, Universal Production Partners a CMF Media Service. V lete bol uvedený na MFF v Montreale, ale začiatkom roka zabodoval na prestížnom Berlinale, odkiaľ si odviezol ocenenie kritikov FIPRESCI.

V programe ho mali a majú i medzinárodné prehliadky v Cannes, Sofii, Sydney, Istanbule, Lisabone, Moskve, Pule, Edinburghu, Haife a Kodani. V českých kinách ho videlo cez 800 tisíc divákov.

Podľa Petry Wagnerové z distribučnej spoločnosti Bioscop sa "anglický kráľ" v týchto dňoch objavil na DVD nosičoch vo videopožičovnia. Od 26. septembra bude vo voľnom predaji. 

"Anglický kráľ" sa uchádza i o cenu európskych filmových fanúšikov. Od konca augusta je totiž medzi jedenástimi titulmi nominovaný na cenu publika Európskej filmovej akadémie /EFA/. Fanúšikovia z celej Európy tak môžu na internetovej stránke peopleschoiceaward.org od 1. septembra rozhodovať o svojom tohtoročnom najobľúbenejšom filme.

Medzi jeho konkurentmi sú napríklad Parfém: Príbeh vraha, Kráľovná alebo životopisný film Edith Piaf o legendárnej francúzskej šansoniérke. Hlasovanie skončí 31. októbra. Európske filmové ceny v rôznych kategóriách budú udelené v Berlíne 1. decembra. 

"Každé uvedenie filmu mimo územia Českej republiky je pre mňa dobré znamenie, že je o český film záujem. Filmy majú prekračovať hranice. A pokiaľ sa film Obsluhoval som anglického kráľa zapáči európskym divákom, pomôže to filmovej tvorbe v Čechách," komentoval to režisér Menzel.

Pred štyridsiatimi rokmi získal Menzel Oscara sa svoj film Ostro sledované vlaky. Bolo mu vtedy tridsať. "Anglického kráľa" natočil Menzel s rozpočtom takmer 85 miliónov korún. Z jedenástich nominácií získal tento projekt štyri České levy vrátane tých za najlepšiu réžiu a najlepší film.  
      
Od polovice 90. rokov doporučila Česká filmová a televízna akadémia na nomináciu Oscara Švankmajerove Šílení, Štestí a Divoké včely Bohdanu Slámy, Hřebejkove filmy Horem pádem a Musíme si pomáhať, Trojanove Želary, Svěrákov Tmavomodrý svet, Návrat idiota Sašu Gedeona, Je treba zabiť Sekala Vladimíra Michálka a jeho Zabudnuté svetlo, Svěrákova Kolja a Díky za každé nové ráno Milana Šteindlera.

Do nominácií sa dostali Želary, Musíme si pomáhať a Kolja, který Oscara v roku 1997 získal. Podľa informací ČFTA má česká respektíve československá kinematografie na konte osem nominácií a šesť prestížnych zlatých sošiek. 
     
 

Zdielať na

Najčítanejšie správy