Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyšehradskí prezidenti sa v Balatone porozprávajú o EÚ a Schengene
Zdielať na
Zahraničie

Vyšehradskí prezidenti sa v Balatone porozprávajú o EÚ a Schengene

Zdroj: Hettie McFarlane

Rokovania budú prebiehať dnes poobede a zajtra doobeda.

V zámku Keszthely na brehoch maďarského jazera Balaton sa dnes zídu na dvojdňovom stretnutí hláv štátov vyšehradskej štvorky (V4). Český prezident Václav Klaus bude so svojimi kolegami z Maďarska, Poľska a Slovenska debatovať o skúsenostiach z trojročného členstva v Európskej únii i o pohybe ľudí po chystanom pripojení vyšehradských štátov k schengenskému priestoru bez hraničných kontrol.

Rokovanie v neorokokovom zámku, ktorý je považovaný za jedno z najkrajších aristokratických sídiel v Maďarsku, začne poobede, okolo tretej. Druhé plenárne rokovanie bude nasledovať v piatok doobeda.

Vyšehradská skupina vznikla pred šestnástimi rokmi v snahe vymaniť sa z postsovietského vplyvu a pričleniť sa k Západu. Zlom nastal s rozdelením Československa, a to nie len kvôli premene "trojky" na "štvorku".

Václav Klaus vtedy ako premiér považoval Vyšehrad za umelý výtvor a dôraz kládol na hospodársku spoluprácu v rámci Stredoeurópskej dohody o voľnom obchode (CEFTA). Vzťahy ochladli i kvôli politike vtedajšieho slovenského premiéra Vladimíra Mečiara. Znovu sa podarilo Vyšehrad obnoviť koncom 90. rokov po Mečiarovom páde.

V4 naďalej zostáva voľným zoskupením bez inštitucionálneho rámca, avšak so spoločným fondom, podporujúcim predovšetkým kultúrne a umelecké počiny napomáhajúce zbližovaniu národov. Summitom V4 síce kritici nezriedka vyčítajú všeobecnosť, tieto vrcholné schôzky ale často zostávajú jediným miestom stretávania sa našich a maďarských predstaviteľov vo chvíľach, kedy medzi Bratislavou a Budapešťou dochádza k "iskreniu" či vládne chlad.

Zdielať na

Najčítanejšie správy