Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Japonsko mieri k rekordnému počtu storočných obyvateľov
Zdielať na
Zahraničie

Japonsko mieri k rekordnému počtu storočných obyvateľov

Vedci sa domnievajú, že japonská dlhovekosť je dôsledkom zdravej stravy a zlepšujúcej sa zdravotnej starostlivosti.

Počet obyvateľov Japonska, ktorý majú sto a viac rokov, dosiahne do budúceho mesiaca rekordný počet prevyšujúci 32 tisíc. To je nielen ďalším dokladom japonskej dlhovekovosti, ale tiež signálom, že Japonsko stárne rýchlejšie ako ktorákoľvek iná krajina na svete, píše dnes agentúra Reuters.

Každý piaty Japonec je teraz starší 65 rokov a do polovice tohto storočia sa tento počet takmer zdvojnásobí. Podľa demografov do tej doby počet obyvateľov Japonska poklesne o 30 percent na 90 miliónov obyvateľov.

Japonky, ktoré už 22 rokov zostávajú na špičke celosvetového rebríčka dlhovekovosti, predstavujú 86 percent z japonských storočných. Dievčatá, ktoré sa v Japonsku narodili minulý rok, môžu očakávať, že sa priemerne dožijú 85,8 rokov, zatiaľčo chlapci sa priemerne dožijú 79 rokov. V priemernej dĺžke života japonských mužov prekonávajú len Islanďania s 79,4 rokmi.

Vedci sa domnievajú, že japonská dlhovekosť je dôsledkom zdravej stravy a zlepšujúcej sa zdravotnej starostlivosti. V pondelok Japonsko oslávi Deň úcty ku starším ľuďom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy