Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V uliciach sa stretli prívrženci a odporcovia nezávislosti
Zdielať na

V uliciach sa stretli prívrženci a odporcovia nezávislosti

GLASGOW / Triumfujúci zástancovia jednoty Británie sa v noci z piatka na sobotu stretli v najväčšom meste Glasgow so zástancami nezávislosti Škótska, ktorí sú sklamaní výsledkami štvrtkového referenda. Zasahovať musela polícia, ktorá zatkla šesť výtržníkov.

Škóti v štvrtkovom referende jasne odmietli perspektívu nezávislosti svojej krajiny nečakaným rozdielom desať percentných bodov. Predák škótskych nacionalistov Alex Salmond kvôli prehre ohlásil rezignáciu. Londýn, Európska únia aj USA si vydýchli.

Rule Britannia!

Výtržnosti v Glasgowe začali v piatok poobede, keď sa stovky triumfujúcich unionistov zhromaždili na najrušnejšej križovatke v meste. S britskými vlajkami v ruke zborovo spievali britskú vlasteneckú pieseň Rule Britannia! a mnohí zapalovali svetlice.

Za súmraku obsadili stúpenci zachovania jednoty Británie námestie George Square, ktoré bolo v minulých dňoch dejiskom veľkých mítingov obhajcov samostatnosti Škótska.

Zatkli šesť osôb

Oba tábory sa snažila od seba oddeliť poriadková polícia. Veľký počet policajtov na koňoch hliadkoval aj v okolitých uliciach, aby v zárodku bránil vzplanutiu ďalších bitiek.

Polícia podľa BBC oznámila zatknutie šiestich osôb. Žiadne informácie o prípadných zraneniach ale nemá. Oficiálne sa nepotvrdila správa, ktorá sa objavila na sociálnych sieťach, že na George Square bol pobodaný jeden z odporcov škótskej nezávislosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy