Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cameron sľúbil Škótsku väčšie právomoci, keď odmietne samostatnosť
Zdielať na

Cameron sľúbil Škótsku väčšie právomoci, keď odmietne samostatnosť

LONDÝN / Tisíce ľudí v uliciach Londýna dali jasne najavo, že nechcú aby sa Škótsko odpojilo od Veľkej Británie. Tri dni pred referendom o nezávislosti sa konal pochod s britskými vlajkami a heslami o láske ku Škótsku. V britskej metropole sa zišli masy ľudí aj napriek tomu, že demonštráciu vyhlásili len v piatok. Na nenásilnom proteste vystúpil aj spevák a aktivista Bob Geldof. Trafalgarským námestím sa ozývali britské hity, v ktorých sa spieva o spolupatričnosti.

Vodcovia troch hlavných britských strán sľúbili dať väčšiu právomoc Škótsku, pokiaľ jeho obyvatelia v štvrtkovom referende rozhodnú o zotrvaní v Spojenom kráľovstve.

S odvolaním na denník Daily Record to napísal spravodajský server BBC News. Propagátori škótskej nehzávislosti označili sľúb za "urážku" škótskych voličov a upozornili, že podobné návrhy mali prísť podstatne skôr.

Vstúpenci škótkskej nezávislosti už skôr uviedli, že jedinou zárukou väčších právomocí je schválenie nezávislosti, pripomenul server BBC News.

Tri základné body

Dohodu o posilnení právomocí škótskych úradov podpísali premiér a šéf Konzervatívnej strany David Cameron a vodcovia labouristov a liberálnych demokratov Ed Miliband a Nick Clegg. Dokument obsahuje tri základné body.

V prvej časti sľubuje "rozsiahlé nové právomoci" škótskemu parlamentu, v druhej "spravodlivé rozdeľovanie zdrojov, aby mali všetci v Británii rovnaké príležitosti," a v tretej časti zdôrazňuje, že konečné slovo ohľadne financovania zdravotníctva bude mať škótska vláda.

To najlepšie z oboch svetov

Tieňový minister zahraničných vecí Douglas Alexander odmietol, že by sľuby pre Škótsko prišli v diskusii o referende príliš neskoro. "O týchto právomociach v Škótsku debatujeme už dlho. Dnes ale chceme zdôrazniť, že môžeme mať to najlepšie z oboch svetov. Môžeme mať silnejší škótsky parlament, ale so silou, stabilitou a bezpečnosťou spojeného kráľovstva," prehlásil.

Škótska vicepremiérka Nicola Sturgeonová má ale iný názor. "Pokiaľ tu bol vážny úmysel udeliť viac právomocí, prečo sa to nestalo skôr? Toryovskí poslanci už povedali, že poskytnutie väčších právomocí Škótsku zablokujú. Keď budeme hlasovať proti nezávislosti, nemáme žiadne záruky," podotkla. "Samostatnosť nie je kúzelná palička, ale je to obrovská príležitosť. Môžeme zlepšiť životy občanov, nie hneď cez noc, ale postupom času," dodala.

Výsledok referenda nie je možné s istotou predpovedať, pretože posledné prieskumy naznačujú veľmi tesný výsledok. Zo štyroch miliónov zaregistrovaných voličov stále zostáva pol milióna nerozhodnutých.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy