Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stále viac Škótov chce odchod z Británie
Zdielať na

Stále viac Škótov chce odchod z Británie

Zdroj: SITA

EDINBURGH / Počet zástancov odtrhnutia sa Škótska od Británie je najvyšší od začiatku kampane za škótsku nezávislosť. Podľa výsledkov prieskumu zverejnených v pondelok je za odchod zo Spojeného kráľovstva 42 percent Škótov. Viac ako dva týždne pred konaním referenda je však počet odporcov o šesť percent vyšší.

Nerozhodnutých je podľa prieskumu z prelomu augusta a septembra napriek intenzívnej kampani stále osem percent oprávnených voličov. Zvyšok spomedzi viac ako tisícky na opýtaných respondentov vyjadrilo nezáujem prísť voliť.

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.

Nebude môcť používať libru

Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. Európska únia zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy