Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Putin: Keď budem chcieť, Kyjev je môj za dva týždne
Zdielať na

Putin: Keď budem chcieť, Kyjev je môj za dva týždne

BRUSEL / Ruský prezident údajne v súvislosti s ukrajinskou krízou povedal dosluhujúcemu šéfovi Európskej komisie Josému Barrosovi, že ak bude chcieť, Kyjev získa za dva týždne. K vyhláseniu malo dôjsť v sobotu počas mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli. S informáciami prišiel taliansky denník La Repubblica.

Denník La Repubblica detailne opísal, ako údajne summit prebiehal.

"Rusko je vo vojne s Európu," vyhlásila v úvode litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. Následne sa reči ujala nemecká kancelárka Angela Merkel, ktorá už niekoľkokrát vyjadrila nespokojnosť so správaním Moskvy.

Prezident Putin podľa nej nesplnil sľuby, ktoré dal a naopak, prispel k vojenskej eskalácii konfliktu na východe Ukrajiny. Jeho správanie je údajne nepredvídateľné. Podľa Merkel môže po Ukrajine nasledovať Litva či Estónsko, preto by mala Únia na vzniknutú situáciu reagovať novými sankciami. 

José Barroso mal následne prítomným tlmočiť svoj posledný rozhovor so šéfom Kremľu. "Keď budem chcieť, za dva týždne zaberiem Kyjev," vyhrážal sa údajne počas telefonátu Putin. Podľa La Repubblica tak vlastne povedal: "Neprovokujte ma sankciami!"

Putinov poradca Jurij Ušakov však svojho šéfa bráni. Tvrdí, že Barroso Putinove slová len vytrhol z kontextu. Šírenie podrobností z telefonátu označil za nekorektné. Podľa jeho slov takéto správanie nie je hodné seriózneho politika.

Rusko je silný súper

Obavy z ďalšieho vývoja situácie vyjadril na summite aj britský premiér David Cameron. "Putin si už zobral Krym, nemôžeme mu dovoliť získať celú krajinu," uviedol údajne Cameron. Pripomenul, že Západ nemôže zopakovať rovnakú chybu, ako s politikou voči nacistickému Nemecku v roku 1938.

V Bruseli rokovali o ďalších protiruských sankciách, pozrite si reportáž:

Podľa Ukrajiny, NATO a mnohých európskych lídrov, existujú jednoznačné dôkazy o tom, že sa ruskí vojaci a technika priamo zúčastňujú bojov na východe Ukrajiny po boku proruských separatistov. Moskva však naďalej tvrdí, že do konfliktnej oblasti žiadnych vojakov nevyslala.

Summit EÚ počas víkendu rozhodol o tom, že Európska komisia spoločne s diplomatmi navrhne ďalšie sprísnenie protiruských opatrení. Slovenský premiér Robert Fico si vyhradil právo so sankciami nesúhlasiť. Za kontraproduktívne ich považuje aj Česko, Maďarsko a Cyprus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy