Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nezaťahujte ma do škótskeho referenda, zlostí sa kráľovná Alžbeta
Zdielať na

Nezaťahujte ma do škótskeho referenda, zlostí sa kráľovná Alžbeta

Zdroj: SITA

LONDÝN / Britská kráľovná dôrazne vyzvala politikov, aby ju nezaťahovali do kampane pred nastávajúcim referendom o nezávislosti Škótska. Buckinghamský palác zopakoval, že panovníčka zaujala v otázke samostatnosti Škótska neutrálny postoj.

Podľa britského The Daily Telegraph je toto vyhlásenie formulované veľmi nekompromisne, čo nebýva zvykom v inak nadmieru diplomatickom vyjadrovaní kráľovského paláca.

"Nestrannosť panovníka je zavedeným princípom našej demokracie, ktorého sa kráľovná počas svojej vlády vždy držala. Panovníčka stojí nad politikou a tí, ktorí v súčasnosti zastávajú politické funkcie, majú povinnosť ctiť si tento princíp," uviedol hovorca Buckinghamského paláca.

Zdesená kráľovná

Dodal, že akékoľvek náznaky, že by si kráľovná priala výsledok pred referendom nejako ovplyvniť, sú mylné. "Jej Veličenstvo zastáva názor, že ide výlučne o záležitosť obyvateľov Škótska."

Vyhlásenie je reakciou na správy z britských médií, ktoré s odvolaním na nemenované zdroje z kráľovského paláca uviedli, že Alžbeta je údajne zdesená možnosťou, že by sa Škótsko po 307 rokoch strávených v Spojenom kráľovstve rozhodlo osamostatniť.

Milión libier na kampaň

O nezávislosti sa bude hlasovať 18. septembra. Ak sa Škóti rozhodnú pre nezávislosť, Alžbeta II. zostane naďalej ich kráľovnou, rovnako ako v Austrálii a Kanade.

Ku kampani proti nezávislosti Škótska sa pripojili mnohé známe osobnosti verejného života. Medzi inými aj úspešná spisovateľka J.K. Rowlingová. Darovala milión libier a podľa nej bude lepšie, ak zostane Škótsko súčasťou Spojeného kráľovstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy