Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rowlingová dala milión na kampaň, je proti nezávislosti
Zdielať na

Rowlingová dala milión na kampaň, je proti nezávislosti

Zdroj: SITA

EDINBURGH / Úspešná spisovateľka J.K. Rowlingová darovala milión libier pre kampaň proti nezávislosti Škótska. Podľa nej bude lepšie, ak zostane súčasťou Spojeného kráľovstva. Referendum o odtrhnutí sa uskutoční na jeseň. Informáciu priniesol britský The Daily Telegraph.

Multimilionárka sa síce narodila v anglickom Gloucestershire, ale žije v škótskom Edinburghu. Bude jednou z približne štyroch miliónov oprávnených voličov, ktorí rozhodnú v septembrovom referende o zachovaní 307 rokov trvajúceho zväzku Škótov s Anglickom.

Autorka ságy o kúzelníkovi Harrym Potterovi potvrdila, že má priateľov na oboch stranách škótskej barikády. Rowlingová sa obáva hospodárskych dôsledkov osamostatnenia sa Škótska, píše The Daily Telegraph.

Priateľstvo so šéfom kampane

"Čím viac informácií som si prečítala z nezávislých a nepredpojatých zdrojov, tým som sa viac blížila k záveru, že nezávislosť nám síce môže poskytnúť príležitosti, ale prináša aj vážne riziká," uviedla vo vyhlásení.

Rowlingovú spája priateľstvo so šéfom unionistickej kampane Better Together (Lepšie spolu) Alistairom Darlingom. To bol dôvod, prečo sa rozhodla pre veľkorysú finančnú podporu.

Connery je za

Prieskumy ukazujú, že tábor odporcov nezávislosti mierne vedie. Prívrženci samostatnosti vedú energickejšiu a lepšie financovanú kampaň.

Mnohé známe britské osobnosti odmietli prezradiť, ako budú v referende hlasovať. Bývalý predstaviteľ filmového Jamesa Bonda Sean Connery patrí k prominentným prívržencom nezávislosti, píše agentúra Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy