Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nový ukrajinský prezident Porošenko: Krym patrí nám
Zdielať na

Nový ukrajinský prezident Porošenko: Krym patrí nám

KYJEV / Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko na sobotnom zasadnutí parlamentu v Kyjeve zložil prísahu a nastúpil do úradu. Stal sa piatou hlavou ukrajinského štátu.

Ako nový prezident vyzval Petro Porošenko proruských povstalcov, aby zložili zbrane, ponúkol im amnestiu a ponúkol koridory na návrat ruských ozbrojencov späť do vlasti.

"Nechcem vojnu, nechcem pomstu. Chcem nastoliť mier. Začnem tým, že navrhnem mierový plán," vyhlásil Porošenko v inauguračnom prejavem ktorý predniesol po zložení prísahy.

Porošenko zdôraznil aj to, že krymský polostrov, ktorý v marci anektovali Rusi, stále považuje za súčasť Ukrajiny. "Krym bol, je, aj bude súčasťou Ukrajiny. O tom nebudeme diskutovať," povedal.

Nový prezident nemieni pristúpiť na federalizáciu Ukrajiny, k čomu sa ju snaží Moskva už dlhšie prinútiť. Porošenko zdôraznil, že Ukrajina zostane jednotným štátom.

Ukrajina v EÚ

Petro Porošenko sľúbil dialóg s obyvateľmi rebelujúcich oblastí, ale nie s ozbrojenými povstalcami. "Rokovať s vrahmi a zločincami nebudeme," zdôraznil.

Porošenko dal taktiež jednoznačne najavo, že stojí o plné členstvo Ukrajiny v Európskej únii.

Po zložení prísahy sa prezident presunul na Sofijské námestie v centre Kyjeva, kde prebehlo slávnostné uvedenie veliteľov ukrajinských ozbrojených síl.

SITA

Biden aj Van Rompuy

Slávnostného aktu sa zúčastnilo množstvo zahraničných štátnikov, vrátane amerického viceprezidenta Josepha Bidena a prezidenta Európskej únie Hermana Van Rompuya.

Porošenko ešte v piatok absolvoval krst ohňom na spomienkových podujatiach vo francúzskej Normandii, kde sa stretol s viacerými svetovými lídrami, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkel či ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten na inauguráciu pozvaný nebol, Rusko zastupuje veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov.

S dôverou sa na Porošenka obracajú mnohí. "Verím, že vedenie prezidenta Porošenka prispeje k stabilizácii krajiny," vyhlásil šéf NATO anders Fogh Rasmussen. "Spojenci v Severoatlantickej aliancii sú naďalej odhodlaní zotrvať v podpore zvrchovanosti, nezávislosti a celistvosti Ukrajiny," dodal.

"Prezident Porošenko dostal silný mandát k pokračovaniu v reformách a k tomu, aby z Ukrajiny vytvoril modernú a demokratickú krajinu," doplnil ho prezident Európskej únie Van Rompuy.

Pozrite si inauguráciu Petra Porošenka v priloženom videu:

Čokoládový kráľ

Štyridsaťosemročný Porošenko pochádza z Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Je vyštudovaným ekonómom. Podnikať začal krátko po rozpade Sovietskeho zväzu, od ktorého sa Ukrajina oddelila v roku 1990.

V 90. rokoch zbohatol na predaji kakaových bôbov a neskôr sa mu podarilo prevziať viacero firiem na výrobu sladkostí. Dodnes ho preto často prezývajú "Čokoládový kráľ".

Do politiky vstúpil v roku 1998, keď ho zvolili za poslanca parlamentu za Jednotnú sociálnodemokratickú stranu Ukrajiny lojálnu vtedajšiemu kontroverznému prezidentovi Leonidovi Kučmovi.

SITA

Sponzor Oranžovej revolúcie

Porošenko o dva roky hnutie opustil a spoluzaložil stranu Solidarita. Neskôr sa stal šéfom volebnej kampane strany Naša Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka.

Porošenka považujú za jedného z hlavných finančných sponzorov takzvanej Oranžovej revolúcie, ktorá v roku 2004 viedla k víťazstvu Juščenka v prezidentských voľbách.

Porošenko zastával aj viaceré exekutívne posty vrátane šéfa ukrajinskej národnej banky a v rokoch 2009 až 2010 bol ministrom zahraničných vecí. Neskôr sa stal ministrom pre obchod a hospodársky rozvoj.

V prezidentskej kampani Porošenko prisľúbil priblíženie Ukrajiny k Európskej únii. Chce však udržiavať aj korektné vzťahy s Ruskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy