Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Putin sa v Normandii zhováral s Obamom, riešili Ukrajinu
Zdielať na

Putin sa v Normandii zhováral s Obamom, riešili Ukrajinu

BENOUVILLE / Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký kolega Barack Obama využili účasť na podujatiach venovaných vojnovým udalostiam v Normandii na krátky rozhovor, ktorý bol ich prvým osobným kontaktom od vypuknutia krízy na Ukrajine. Zhodli sa na tom, že násilie treba okamžite ukončiť.

Pobrežie v Normandii na severozápade Francúzska v piatok žilo spomienkou na 70. výročie vylodenia západných spojencov za druhej svetovej vojny.

Na miesto osláv vrhá tieň pretrvávajúca ukrajinská kríza, pamiatku si však prišli uctiť desaťtisíce ľudí vrátane pamätníkov a vojnových veteránov.

Medzi desiatkami pozvaných politikov sa objavil aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa prvýkrát od februárového konfliktu medzi Kyjevom a Moskvou stretol s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a taktiež s americkým prezidentom Barackom Obamom.

Neformálna debata

Konverzácia medzi Putinom a Obamom bola počas obeda s inými svetovými lídrami na zámku v Benouville neformálneho charakteru a trvala iba desať až pätnásť minút.

Svetoví lídri oslavujú výročie v Normandii, pozrite si video:

Počas pózovania pre fotografov obaja lídri pôsobili dojmom, že sa chcú jeden druhému vyhnúť. Nasvedčovalo tomu aj ich štvrtkové privítanie vo Francúzsku prezidentom Françoisom Hollandom, ktorý usporiadal večeru pre každého zvlášť.

Putinov hovorca Dimtrij Peskov informoval, že prezidenti si vymenili názory na situáciu na Ukrajine, pričom obaja vyjadrili potrebu zastaviť násilie a boje čo najrýchlejšie.

SITA

Neubližujte Ukrajine

Obama ešte vo štvrtok povedal pre novinármi, že ak bude mať možnosť hovoriť s Putinom, bude od neho požadovať zmenu prístupu k Ukrajine, a to prostredníctvom tamojšieho novozvoleného prezidenta Petra Porošenka, ktorý má nastúpiť do funkcie v sobotu.

SITA

"Ak to neurobí, ak bude pokračovať v stratégii podrývania zvrchovanosti Ukrajiny, potom nebudeme mať na výber a budeme musieť odpovedať," povedal Obama v narážke na zamýšľané sankcie.

Zároveň vyjadril nádej, že ruský líder, s ktorým podľa vlastných slov udržiava obchodný vzťah, v prístupe k Ukrajine sleduje nový smer, keďže zatiaľ neodmietol uznať májové zvolenie Porošenka za prezidenta.

Od vypuknutia krízy na Ukrajine koncom roka 2013 spolu prezidenti Ruska a USA opakovane telefonovali, k osobnému stretnutiu sa však doteraz neodhodlali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy