Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svetová elita oslavuje výročie v Normandii
Zdielať na

Svetová elita oslavuje výročie v Normandii

OUISTREHAM / Pred sedemdesiatimi rokmi začala jedna z najväčších vojenských operácií všetkých čias. Šiesteho júna 1944 sa na plážach Normandie vylodilo viac ako 35 tisíc spojeneckých vojakov. Výročie Dňa D vyvrcholí medzinárodným obradom na pláži Sword. Hlavnej spomienkovej akcie sa zúčastnia všetky politické špičky vrátane britskej kráľovnej Alžbety II.

Na mieste sa nachádzajú svetoví vrcholní politici. Po spoločnom obede na zámku v Bénouville sa štátnici presunú na vyloďovaciu pláž Sword, kde za účasti veteránov zúčastnia čiastočnou rekonštrukciou udalostí z roku 1944 a prednesú prejavy, píše The Daily Telegraph.

Vzhľadom k napätej situácii na Ukrajine sa čaká na rokovanie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ruského prezidenta Vladimira Putina, ktoré sa uskutočné v Deauville. Na oslavách je prítomný aj americký prezident Barack Obama, ktorý priletel z Poľska.

Stretnutie nemeckej kancelárky a ruského prezidenta:

Uctia si pamiatku obetí

Spomienkové akcie sa začali v Normandii vo štvrtok. Po polnoci na ne naviazal nočný ohňostroj. Pri moste Pegasus Bridge sa spomínalo na prvý zoskok britských výsadkárov. Na pláži Omaha sa čakalo na moment, kedy sa pred sedemdesiatimi rokmi dotkla francúzskej pevniny noha prvého spojeneckého vojaka.

Ďalšie akcie sa budú konať popoludní. Francúzsky prezident Francois Hollande dorazil do Caen, kde si uctí dvadsať tisíc civilných obetí bitky o Normandiu.

SITA

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko sa stretol s Vladimirom Putinom. Podľa vyjadrenia kancelárie francúzskeho prezidenta Hollanda spolu hovorili o možných opatreniach nutných pre deeskaláciu situácie na Ukrajine, píše The Guardian.

Okrem svetových lídrov je pozvaných aj 3000 veteránov, ktorí prežili vylodenie spojeneckých jednotiek. Osláv sa zúčastňuje aj britská kráľovná Alžbeta II.

SITA

Britský princ Charles vzdá hold padlým vojakom v katedrále v Bayeux na tamojšom cintoríne. Americký prezident Barack Obama spoločne s francúzskym prezidentom položia vence na cintoríne v Colleville-sur-Mer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy