Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Britský premiér Cameron nepodal Putinovi ruku
Zdielať na

Britský premiér Cameron nepodal Putinovi ruku

PARÍŽ / Francúzsky prezident Francois Hollande prijal v Paríži ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremľa prišiel vo štvrtok do Francúzska, aby sa zúčastnil osláv 70. výročia spojeneckého vylodenia v Normandii. Pred schôdzkou s Hollandom rokoval Putin s britským premiérom Davidom Cameronom. Predseda vlády odmietol Putinovi podať ruku, píše Russia Today.

Na nádvorí Elyzejského paláca čakala Putina čestná stráž i natiahnutá ruka francúzskeho hostiteľa. Pred schôdzkou s Hollandom rokoval Putin s britským ministerským predsedom Davidom Cameronom. Russia Today informovala, že premiér odmietol šéfovi Kremľa podať ruku.

Francúzsky prezident je doma vystavený kritike za údajnú pasivitu v ukrajinskej otázke. Jedným z Hollandových cieľov je podľa západných diplomatov dohodnúť schôdzku ruského prezidenta s novozvoleným prezidentom Petrom Porošenkom.

Neprijateľný stav

Na otázku, či je stretnutie možné, Hollande reagoval, že Porošenka pozval do Paríža. "Bude tu spoločne s prezidentom Putinom, ktorý bol o stretnutí vopred informovaný," povedal.

Francúzsky prezident Francois Hollande privítal na domácej pôde šéfa Kremľa Vladimira Putina:

O nevyhnutnosti urovnať ukrajinský konflikt rokoval Putin aj s Cameronom. Britský premiér dal jasne najavo svoj názor na vývoj ukrajinskej krízy. Súčasný stav je podľa neho neprijateľný. "Musí sa zastaviť prísun zbraní z Ruska cez hranice na Ukrajinu," zdôraznil Cameron.

V piatok čaká Putina rokovanie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Rozhovor s prezidentom USA Barackom Obamom nemá na programe. Podľa jeho slov sa mu ale nebude vyhýbať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy