Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obama pošle do Európy viac vojakov
Zdielať na

Obama pošle do Európy viac vojakov

VARŠAVA/WASHINGTON / V dôsledku ruského postupu na Ukrajine prehodnotí Biely dom prítomnosť amerických vojakov v Európe. Oznámenie prišlo v čase, keď do Poľska priletel prezident USA Barack Obama. S európskymi vodcami ho čakajú rokovania súvisiace s krízou na Ukrajine, píše USA Today.

Vojenské cvičenia

Americký prezident Barack Obama požiadal v utorok Kongres, aby schválil miliardu dolárov na podporu vojenských aktivít a zvýšenie vojenskej prítomnosti americkej armády v Európe.

Biely dom oznámil, že navrhované financie sa použijú na organizovanie vojenských cvičení, na výcvikové misie a na zvýšenie prítomnosti leteckých i pozemných síl na európskom kontinente.

Jasné záväzky

V rámci tejto iniciatívy chce Washington zvýšiť americkú námornú prítomnosť v misiách NATO v Čiernom a Baltickom mori. Plánuje aj spoluprácu pri posilňovaní vojenských kapacít nečlenských krajín, ktoré susedia s Ruskom vrátane Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska.

"Udalosti na Ukrajine si vyžadujú viac ostražitosti a jasné záväzky," povedal americký minister zahraničia John Kerry. "Spojené štáty rýchlo reagovali na nelegálne vojenské akcie Ruska na Ukrajine," reagoval na Obamov návrh generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Príchod Baracka Obamu do Varšavy:

Prezidentské stretnutia

Šéf Bieleho domu sa v utorok v poľskej metropole stretne s lídrami strednej a východnej Európy vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Okrem neho bude rokovať aj s najvyššími predstaviteľmi Poľska, Bulharska, Česka, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Maďarska a Rumunska.

Očakáva sa, že poľskí politici budú tlačiť na Obamu, aby mali Spojené štáty vojenskú základňu v Poľsku. Tieto snahy zosilnili po agresívnej politike Ruska na Ukrajine. Bezpečnosť v Európe a Rusko bude hlavnou témou stretnutia amerického prezidenta s európskymi štátnikmi.

Prejav vo Varšave

V utorok večer sa prezident USA zúčastní slávnostného predávania ceny Solidarity. V stredu bude mať v centre Varšavy prejav s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským. Zúčastní sa osláv 25. výročia prvých čiastočne slobodných volieb z krajine a pádu komunizmu.

Návštevu amerického prezidenta sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia:

Obama by mal v stredu vo Varšave absolvovať krátku schôdzku aj s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Následne odletí do Bruselu, kde sa zúčastní na summite G7.

Vo štvrtok sa vo Francúzsku stretne s prezidentom Francoisom Hollandom a v piatok sa zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii. Medzi hosťami by mal byť aj ruský prezident Vladimir Putin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy