Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Putin založil Euroázijskú úniu, má dobyť svet
Zdielať na

Putin založil Euroázijskú úniu, má dobyť svet

ASTANA / Prezidenti Ruska, Kazachstanu a Bieloruska vo štvrtok v kazašskej metropole Astane podpísali zmluvu o vzniku euroázijskej ekonomickej únii. Jednotný euroázijský trh so 170 miliónmi obyvateľov má byť po Európskej únii, Spojených štátoch a Číne ďalším centrom svetovej ekonomiky. Informáciu priniesla agentúra ITAR-TASS.

Kľúčové Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin v minulosti vyhlásil, že najväčšou tragédiou 20. storočia bol rozpad Sovietskeho zväzu. Túžba po obnovení zašlej slávy Ruska a mocenské ambície súčasného vládcu Kremľa oslavujú malé víťazstvo.

Vznik rusko-kazašsko-bieloruskej colnej únie a jednotného trhu majú do konca roka potvrdiť parlamenty všetkých troch signatárskych krajín. Tento rok by sa k paktu mali pripojiť Kirgizsko a Arménsko. Iniciátor únie Rusko dúfa, že nasledovať budú ďalšie postsovietske štáty, píše agentúra ITAR-TASS.

Kľúčovú úlohu v novom zoskupení bude hrať podľa očakávania Rusko. Zmluva predpokladá voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a pracovných síl a koordináciu rozvoja kľúčových hospodárskych sektorov. Hlavným výkonným orgánom sa stane Euroázijská hospodárska komisia.

Zoskupenie bude mať zatiaľ troch členov - Rusko, Bielorusko a Kazachstan. Prezidenti krajín podpísali pakt v kazašskej Astane.

Posilnenie pozícií

Rusko dlho dúfalo, že členom únie bude aj Ukrajina. Podľa niektorých ruských hospodárskych expertov bez Kyjeva je únia obyčajným torzom. "Ukrajinci majú nového prezidenta, ale hospodársky kolaps zostal. Ak novému vedeniu dôjde, v akej je krajina situácii, príde k rozumu a bude hľadať kompromis," komentoval vzťahy s Ukrajinou bieloruský expert Alexander Švec.

Ukrajina záujem o EAHU nejaví. Malou náplasťou je pre Rusko ústretový postoj Kirgizska a Arménska, ktoré sa pre budúce členstvo v EAHU integrácie s Európou zrieklo.

Žiadna zo signatárskych krajín podľa šéfa Kremľa nestratí svoju zvrchovanosť. Rusko, Kazachstan a Bielorusko dostanú možnosť posilniť svoje pozície na svetových trhoch, povedal Putin. EAHU sa podľa neho stane "príťažlivým strediskom hospodárskeho rozvoja".

Spoločná mena?

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev spája nové zoskupenie s nádejou, že z hospodárskeho strediska Kazachstanu Alma-Ata sa stane svetové finančné centrum. Jeho nádeje posilňuje skutočnosť, že sídlom finančného regulátora EAHU bude Kazachstan. Najvyšší súd EAHU má mať svoje sídlo v Bielorusku. Eurázijská hospodárska komisia bude úradovať v Rusku.

Podľa ruských ekonómov je podstatou EAHU koordinácia finančných systémov a regulácia hospodárskej politiky v priemysle, poľnohospodárstve a doprave. Zavedenie jednotnej meny a vytvorenie jednotného energetického trhu zatiaľ pakt nepredpokladá.

O voľný trh s plynom a ropou má podľa minských médií záujem hlavne Bielorusko, ktoré je na ruských energetických surovinách na rozdiel od Kazachstanu plne závislé.

Vyvážený dokument

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko má podľa portálu Hlas Ruska voči zmluve určité výhrady. Bielorusko sa počas prípravy zmluvy sťažovalo, že Moskva sa snaží nalinkovať formy hospodárskej spolupráce a politický život zúčastnených štátov.

Rovnaké obavy mal údajne aj Kazachstan. Nazarbajev vyhlásil, že zmluva o vzniku EAHU je "dobre vyvážený dokument, ktorý rešpektuje záujmy všetkých troch štátov."

Rusko vidí možnosť úzkej spolupráce medzi EAHU a Európskou úniou. Podľa predstáv niektorých ruských ekonómov by sa EAHU mohla stať mostom medzi hospodárskym priestorom Európy a Číny. Brusel sa pozerá na integračné snahy Moskvy s nedôverou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy