Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Porcovanie Ukrajiny. Rebeli chcú založiť Nové Rusko
Zdielať na

Porcovanie Ukrajiny. Rebeli chcú založiť Nové Rusko

KYJEV / Východoukrajinskí separatisti chcú v sobotu na zjazde v Donecku založiť Zväz nezávislých republík. Správu potvrdil šéf luhanských vzbúrencov Valerij Bolotov.

Násilné prekročenie hraníc

Do projektu sa majú zapojiť delegáti z ľudových republík v Doneckej a Luhanskej oblasti rovnako ako zástupcovia z Charkova a Záporožia. Zoznam ešte nie je kompletný.

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí sa v Luhanskej oblasti pokúsila skupina ozbrojencov z Ruska násilne prekročiť ukrajinské hranice.

Sloboda bez zbraní

Vodca Luhanskej republiky vyhlásil vojnový stav. Armáda vyhlásila mobilizáciu mužov od 18 do 54 rokov. Obyvatelia si chcú vybojovať slobodu bez zbraní.

Reportáž z Ukrajiny priniesol Martin Krpač, ktorý je v centre Luhanska:

Viacero oblastí

Bolotov naznačil, že nový politický útvar má byť zárodkom Nového Ruska. "Ide o Zväz nezávislých republík," zdôraznil. "Ak to ľudia podporia, tak prečo nie? Rozhodneme v sobotu," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prehlásení uviedol, že Novorossija v cárskych dobách nebola súčasťou Ukrajiny. Kyjevu bola vložená do rúk až sovietskou vládou. Do Nového Ruska sa počíta aj Charkovská, Luhanská, Donecká, Chersonká, Mykolajivská a Odeská oblasť.

Vojna s oligarchami

Pojem Nové Rusko sa po Putinovom prejave stal súčasťou slovníka východoukrajinských separatistov. Ľudový gubernátor Doneckej oblasti Pavel Gubarev založil politickú stranu s rovnakým názvom. Jej členmi sa podľa neho môžu stať jedine skutoční vlastenci a obrancovia svojej domoviny.

V piatok Gubarev svoju stranu zmenil na hnutie všetkých ľudí. Zjazd strany sa koná v Donecku. Gubarev prehlásil, že hlavným cieľom hnutia je vytvorenie nového štátu Nové Rusko. V ňom by mal vládnuť ľud.

Vodca doneckých separatistov vyhlásil vojnu ukrajinským oligarchom. Chce znárodniť ich majetky. "Ak nám oligarchovia nebudú platiť dane a nepredajú nám časť akcií svoju podnikov, ich majetok bude znárodnený," prehlásil Gubarev. Na zjazde hnutia bol jednomyseľne zvolený za predsedu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy