Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slavjansk pod paľbou! Deti museli opustiť mesto
Zdielať na

Slavjansk pod paľbou! Deti museli opustiť mesto

SLAVJANSK / Východoukrajinské mesto Slavjansk v noci na stredu opäť čelilo ostreľovaniu. Paľba vládnych síl podľa rebelov smerovala hlavne na vlakovú stanicu a centrum mesta. Podľa listu Ukrajinska pravda ukrajinskí vojaci odrazili útoky separatistov, ktorí sa pokúšali preraziť obkľúčenie.

Napätá situácia

Národná garda ostreľuje osadu Semjonovka, slavjanskú vlakovú stanicu a centrum mesta. Nevybuchnutý granát dopadol na balkón obytného domu, povedal nemenovaný člen štábu separatistov. Situácia v meste je napätá, potýčky neutíchajú.

Podľa serveru newsru.com sa paľba sústredila na základňu rebelov. Straty medzi civilistami nie sú hlásené. Samozvaný starosta Slavjanska a jeden z vodcov miestnych vzbúrencov Vjačeslav Ponomarjov navrhol poslať deti do táborov a okolia, pretože mesto podľa jeho slov "čakajú ťažké dni."

Stiahnutie vojsk

Interfax upozornil, že nové incidenty boli ohlásené po tom, čo ukrajinský parlament schválil memorandum mieru a porozumenia. To predopkladá ústavnú reformu, nový status ruštiny, decentralizáciu a amnestiu pre povstalcov na východe krajiny v prípade, že zložia zbrane.

Poslanci požadujú od kyjevskej vlády stiahnutie vojenských jednotiek z bojovej operácie proti separatistom. Tá začala na východe krajiny v polovici apríla. Podľa odhadu OSN si ukrajinský konflikt vyžiadal viac ako 250 obetí.

Stotisícový Slavjansk leží v Doneckej oblasti, kde separatisti vyhlásili neuznanú Doneckú ľudovú republiku.

V kuklách so samopalmi

Nepokoje ovládajú aj ulice Donecka. Úrady sa kvôli nastávajúcim prezidentským voľbám obávajú bojkotovania najmä vo východo-ukrajinských regiónoch a rozsiahlych protestov.

Obraz momentálnej situácie v Donecku si pozrite v reportáži:

Separatisti v Doneckej oblasti v utorok splnili svoje vyhrážky a ohlásili "znárodnenie" všetkých podnikov Donbasu. Oznámila to agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na prehlásenie šéfa samozvaného parlamentu Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy