Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Simferopole zajali poľského novinára, v Slavjansku pokračujú boje
Zdielať na

V Simferopole zajali poľského novinára, v Slavjansku pokračujú boje

Zdroj: SITA

SLAVJANSK / Ukrajinské jednotky a proruskí povstalci v noci zo soboty na nedeľu pokračovali v bojoch o Slavjansk na východe krajiny. Separatisti tvrdia, že zabili sedem protivníkov, Ukrajinci ale vlastné straty popierajú. Na Krymskom polostrove zase pod dohľadom policajných oddielov a vrtuľníkov začali spomienkové akcie k 70. výročiu deportácie krymských Tatárov. Pri mešite na okraji Simferopolu sa schádzajú tisícky ľudí.

Rehabilitácie sa nedočkali

"Je to najdôležitejší deň pre krymských Tatárov a úrady majú strach," uviedol menšinový predák Mustafa Džemilev, ktorému ruské úrady kvôli protestom proti anexii Krymu zakázali vstup na polostrov.

Derportáciu nariadil komunistický diktátor Josif Stalin ako kolektívny trest za údajnú kolaboráciu s nacistickými okupantmi. Krymskí Tatári sa do svojej domoviny mohli vrátiť až po dlhých desiatkach rokov. Úplnej rehabilitácie a satisfakcie za vtedajšie tragédie sa však doposiaľ nedočkali, a tak dodnes hľadia s nedôverou na Rusko, ktoré v marci Krym odtrhlo od Ukrajiny. Miestne úrady v piatok zakázali krymským Tatárov masové akcie až do 6. júna, vraj v obave z provokácií.

Pripomínajú si predkov

Akcia sa zatiaľ odohráva v pokoji. Cestu na modlitebné zhromaždenie pri mešite na okraji Simferopolu komplikujú dopravné zápchy a všade je vidieť policajné oddiely, vrátane špeciálnych poriadkových jednotiek.

"Je to naša povinnosť voči našim predkom," povedal jeden z účastníkov modlitieb, ktorého príbuzní sa počas deportácií z Krymu do Strednej Ázie vyhladovali na smrť. "Krymskí Tatári sú mierumilovní ľudia. Nejdeme bojovať, chceme len pripomenúť, ako s nami zaobchádzali. Dá sa ale čakať všetko," dodal.

Vrtuľníky nad mešitou

V Bachčisaraji vraj lietali vrtuľníky tak nízko nad zhromaždením, že rušili modlitby. Tatárske zhromaždenie natáčajú na videokamery policajti v civile, tvrdí moskovská rozhlasová stanica. Pre mešitou nechýbajú ani vozidlá na prepravu zatknutých.

Po okupácii Krymu a pripojení k Rusku sa Moskva snažila si Tatárov udobriť. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o ich rehabilitácii. "Toto rozhodnutie vzbudilo u ľudí len ironický úsmev," hovorí Džemilev.

Ostreľovanie mesta

"Ostreľovanie mesta začalo v sobotu a pokračovalo celú noc. Naši bojovníci zničili sedem útočníkov," povedal samozvaný starosta mesta Vjačeslav Ponormajov.

Z povstalcov podľa neho nikto nepadol, jeden z ozbrojencov ale utrpel ťažké zranenie. Ukrajinskí vojaci podľa neho pokračujú v ostreľovaní mesta z diel a mínometov a pokúšajú sa preniknúť ďalej do mesta. Rebeli ich však udržujú na okraji mesta.

Útok na Národnú gardu

Ukrajinský minister vnútra Aersen Avakov naopak uviedol, že povstalci v noci zaútočili na Národnú gardu pri Slavjansku, ale útok sa podarilo eliminovať. "U nás je to bez strát. Z útočníkov bol jeden zabitý a jeden zranený. Ranenému bola poskytnutá lekárska starostlivosť, zobrali ho do väzby a je vypočúvaný," uviedol Avakov.

Zadržali poľského novinára

Agenti ruskej tajnej služby FSB zadržali v sobotu na Kryme moskovského spravodaja poľského denníku Gazeta Wyborcza. Držali ho šesť hodín. Oznámil to miestny server Krym.Realii. 

Na polostrove, ktorý v marci anektovalo Rusko od Ukrajiny, sa v nedeľu očakávajú nepovolené demonštrácie krymských Tatarov k výročiu ich deportácie zo stalinského režimu.

Novinár Waclaw Radziwinowicz serveru povedal, že skupina príslušníkov FSB ho nečakane prepadla, keď sa v Simferopole stretol s ukrajinským novinárom a miestnym fotoreportérom.

Hoci predložil doklady, agenti ho obvinili z toho, "nie je tým, za koho sa vydáva" a že "nelegálne prekročil hranice Ruskej federácie". Odviezli ho na veľitelstvo FSB bez tohom, aby mohol zatelefonovať do redakcie, na poľské veľvyslanectvo či ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Novinár: boli neprofesionálni!

"Pri mojich skúsenostiach dlhoročného zahraničného spravodajcu, pracovníci ruskej tajnej služby pri tomto incidente prejavili veľkú dávku neprofesionality a prekročili právomoci, keď porušili moje novinárske a občianske práva," posťažoval sa po prepustení na slobodu.

Radziwinowicz v denníku napísal, že ho zatkli mladí agenti, ktorí mu nakoniec ukázali svoje legitimácie. A to stále ešte preukazy ukrajinskej tajnej služby SBU. Moskva nedokázala od marca svojich ľudí na Kryme vybaviť legitimáciami FSB, ani ich naučiť ruské predpisy. Novinár napísal, že na Krym prišiel s platným pasom, vízami a akreditáciou.

"Chápem, že zradcovia ukrajinského štátu, ktorému kedysi skladali prísahu vernosti a ktorý ich neživil zle, prešli na stranu Ruska, ktorému slúžia zrejme rovnako verne a neschopne ako predtým na Ukrajine," poznamenal.

"Možno by ale Kyjev mal zbehlých agentov vyznamenať, pretože nepremysleným ale odvážnym činom predviedli, že Krym úplne ruský nie je," dodal poľský novinár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy