Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vylodenie v Normandii, začiatok Hitlerovho konca
Zdielať na

Vylodenie v Normandii, začiatok Hitlerovho konca

ROUEN / Invázia v Normandii 6. júna 1944 otvorila hlavnú časť západnej fronty. Viedla k pádu nemeckého panovania v Európe a stala sa jednou z najdôležitejších udalostí druhej svetovej vojny.

Úvahy o otvorení druhého európskeho bojiska, ktoré by viazalo časť nemeckých síl, sa objavili krátko po tom, čo Hitler v júni 1941 napadol niekdajších sovietskych spojencov.

Nakoniec sa termín posunul na rok 1943, kedy sa Angličania a Američania vylodili na Apeninskom polostrove. Taliansko s pásom hôr nemohlo byť hlavným bojiskom. Bolo oddelené od zvyšku Európy. Túto úlohu dostalo Francúzsko.

ISIFA

Nemci čakali inváziu kdekoľvek v okupovanej Európe. Vzhľadom na polohu voči britským ostrovom sa pravdepodobným cieľom javilo francúzske atlantické pobrežie. Na mieste vyrástlo silné opevnenie, ktoré dostalo názov Atlantický val.

Zlé počasie

Začiatok invázie do Francúzska sa dátuje od začiatku januára 1943. Na operácii s názvom Overlord sa zhodli Churchill s Rooseveltom a najvyššími vojenskými veliteľmi.

Generál Eisenhower ako deň D zvolil 5. jún. Pre zhoršené počasie bolo vylodenie posunuté o deň neskôr. V tom čase časť loďstva plávala k Francúzsku a musela sa vrátiť. Ani 6. júna nebola predpoveď počasia ideálna, ale ďalšie odloženie invázie nepripadalo do úvahy.

Pozrite si autentické zábery z vylodenia:

Samotná invázia v Normandii začala krátko po polnoci. Výsadkári zoskočili s úlohou zabezpečiť mosty a vchody z pláží, píše The Daily Mail. O pol siedmej ráno sa začali vyloďovať americké jednotky na plážach Utah a Omaha, ktoré o hodinu neskôr nasledovali Briti a Kanaďania na úsekoch Gold, Juno a Sword.

Útok na Ardeny

Najťažšie boje sa odohrali na Ohame, kde Američania útočili proti najsilnejšej nemeckej obrane. Padlo viac ako 3 000 mužov. V ten deň bolo v Normandii 150 tisíc spojeneckých vojakov.

Spojenci po vylodení rýchlo postupovali naprieč Francúzskom. Do konca vojny sa Nemci na západnom fronte zmohli iba na jednu nebezpečnú protiofenzívu. V decembri 1944 zaútočili na Ardeny. Ani táto prekvapivá operácia, ktoré spôsobila spojencom značné straty, nepomohla zvrátiť výsledok vojny.

Poslednúý žijúci Slovák

Vylodenia sa zúčastnil aj deväťdesiatdvaročný veterán Štefan Miklánek, ktorý je zároveň jediným žijúcim veteránom z Normandie. Bol zástupcom veliteľa tanku. Mal na starosti protilietadlový guľomet a mínomet. "Do armády som vstúpil, keď som mal sedemnásť rokov. Nikto nám nič nepovedal. Vojakom nikto nič nehovorí," spomína Štefan.

Pozrite si časť exkluzívneho rozhovoru. Štefana Miklánka vyspovedal reportér TV JOJ Daniel Levický-Archleb:

Niet pochýb o tom, že veteráni majú tuhý korienok. Zoskok z lietadla v Normandii si zopakoval deväťdesiattriročný bývalý americký výsadkár Jim Martin. Jeho príbeh si prečítajte TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy