Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Premýšľajte starostlivo, vyzýva kráľovná Škótov
Zdielať na

Premýšľajte starostlivo, vyzýva kráľovná Škótov

BALMORAL / Britská kráľovná Alžbeta II. prelomila mlčanie týkajúce sa hlasovania nezávislosti Škótska. Podľa britských médií povedala, že dúfa, že Škóti pri ňom budú veľmi dôkladne uvažovať o budúcnosti. Referendum o nezávislosti Škótska sa uskutoční tento štvrtok.

Kráľovná sa vyjadrila pri odchode z omše v kostole nedaľeko svojho panstva Balmoral v Škótsku, keď odpovedala jednému zo svojich priaznivcov. "Dúfam, že ľudia budú o budúcnosti zmýšľať uvážene," uviedla.

V Škótsku vrcholí kampaň pred referendom, ktoré by mohlo ukončiť viac než 300 rokov trvajúci zväzok Škótska a Británie.

Srdcu blízka krajina

Britská kráľovná varovala politikov, aby ju do kampane nezaťahovali. Buckinghamský palác tento zopakoval, že panovníčka má v otázke samostatnosti Škótska neutrálny postoj a že rozhodnutie je v rukách tamojších obyvateľov.

Predpokladá sa, že osemdesiatosemročná panovníčka je pre jednotnú Britániu. Škótsko je pritom jej srdcu mimoriadne blízke.

Letné sídlo

Pochádzala z neho jej matka i samotná Alžbeta II., ktorá v Škótsku strávila veľkú časť detstva. Narodila sa tu aj jej sestra dnes už nebohá Margaret. Alžbeta trávi s manželom Philipom v Balmorale letné dovolenky.

Zo stožiaru nad sídlom premiéra Veľkej Británie z ničoho nič spadla škótska vlajka. Mnohí to chápu ako signál, že sa Škótsko v blížiacom sa referende od Spojeného kráľovstva odtrhne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy