Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Škótsko rozhoduje v referende rozhoduje o svojej budúcnosti
Zdielať na

Škótsko rozhoduje v referende rozhoduje o svojej budúcnosti

EDINBURGH / Škótsko dnes rozhoduje o osude Spojeného kráľovstva, ktoré v roku 1707 zjednotilo ich krajinu so susedným Anglickom do mocnej ostrovnej ríše. Výsledky prieskumu pred hlasovaním sú tesné. Kampaň oboch táborov je do poslednej chvíle intenzívnejšia a referendum samo o sebe mimoriadne emotívne. Výsledok môže ovplyvniť šesťsto tisíc nerozhodnutých voličov.

Rady pred volebnými miestnosťami sa tvorili od skorých ranných hodín. Škóti od ôsmej hodiny stredoeurópskeho času prichádzajú odovzdať svoj hlas za samostatnosť či zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

V referende, ktoré rozhoduje o možnom rozpade Británie, sa očakáva rekordná účasť, až okolo osemdesiat percent. Únia Škótska a Anglicka stará viac ako tristo rokov čelí vážnej hrozbe zániku a následné komplikácie strašia londýnsku vládu aj trón. Obavy z vážnych problémov panujú aj v Bruseli. Výsledky budú známe v piatok.

 "Malo by byť škótsko nezávislou krajinou?" znie otázka referenda, na ktorú nepoznalo do poslednej chvíle odpoveď niekoľko sto tisíc ľudí.

Práve tí váhaví môžu podľa médií o výsledku rozhodnúť, pretože prieskumy pred referendom boli veľmi tesné. Vstúpencom jednotnej Británie dávali krehkú prevahu 51 až 53 percent hlasov.

Rozhodnú veľké mestá

Za rozhodujúce považujú experti hlasovanie v Glasgowe, Edinburghu a Aberdeene. Sú to najväčšie mestá, kde žije štvrtina Škótov.

Medzi prvými voličmi v Glasgowe sa podľa britského denníka The Guardian objavila aj škótska vicepremiérka Nicola Sturgeonová, ktorá samostatnosť označila za veľkú príležitosť pre Škótsko.

Śkótsky premiér Alex Salmond dopoludnia odovzdal svoj hlas v domovskej dedine Strichen. "Náš osud je v rukách škótskeho ľudu a ja musím povedať, že neexistuje bezpečnejšie miesto," odpovedal Salmond na otázku, či verí vo víťazstvo stúpencov nezávislosti.

Murray za nezávislosť

Salmond rovnako poukázal na výrok jedného z najznámejších škótskych rodákov, tenistu Andyho Murryho. Tem prekvapivo podporil škótsku nezávislosť. "Počul som, že Murray zaznamenal ďalší víťazný bod, to je skvelá správa...Referendum je príležitosť, ktorú má človek raz za život. Je to vidieť aj na počte voličov," dodal Salmond.

Dvadsaťsedemročný víťaz Wimbledonu na Twitteri označil dnešok za "veľký deň pre Škótsko" a kritizoval "negatívnu kampaň odporcov nezávislosti". Murray hlasovať v referende nemôže, pretože nemá v škótsku trvalý pobyt.

twitter.com/Andy Murray

Hlasovaniu predchádzala emotívna kampaň doma aj projevy obáv v zahraničí. Prezident USA Barack Obama v stredu len niekoľko hodín pred začiatkom hlasovania dal na Twitteri voľný priechod svojim nádejám, že Británie ako veľký partner Ameriky, zostane "silná, robustná a jednotná."

Téma číslo jedna

Referendum bolo témou číslo jeden pre rannú britskú tlač, ktorá v úvodníkoch označil dnešok za "deň pravdy". Podľa denníku The Times môže byť "rozklad Spojeného kráľovstva okamžitý".

Podľa denníka The Guardian "4 285 323 škótskzch voličov má pätnásť hodín na to, aby rozhodli o svojej krajine". Denník Daily Mirror vyzval Škótov, aby "nenechali slnko zapadnúť nad 307 rokmi spoločných dejín". Voľte nie a zachovajte Britániu skutočne veľkú, odkázal denník do Škótska.

Dnešného referenda sa môžu zúčastniť registrovaní voliči starší ako šestnásť rokov žijúci v Škótsku. Zaregistrovať sa prišlo neuveriteľných 97 percent oprávnených voličov.

Otvorených je 2 600 hlasovacích miestností. Urny z odľahlých škótskych ostrovov budú dopravovať vrtuľníky. Hlasovanie skončí o 23. hodine, sčítanie hlasov má začať okamžite. Kompletné výsledky by mali byť známe v piatok okolo ôsmej hodiny ráno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy