Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Referendum v Škótsku bude tesné, predpovedajú prieskumy
Zdielať na

Referendum v Škótsku bude tesné, predpovedajú prieskumy

EDINBURGH / Prieskumy verejnej mienky deň pred referendom o nezávislosti Škótska aj naďalej predpovedajú tesný súboj medzi odporcami odtrhnutia od Veľkej Británie a prívržencami tohto kroku. Nazančujú to tri prieskumy agentúry ICM, Opinium a Survation.

Nezávislé Škótsko podľa prieskumov podporuje štyridsaťosem percent respondentov v porovnaní s pňťdesiatimi dvoma percentami, ktorí si želajú zotrvanie vo Veľkej Británii.

Vo všetkých posledných prieskumoch nacionalisti naberajú na podpore, stále však zostávajú v miernej menšine. Nerozhodnutých zostáva osem až štrnásť percent zo 4,3 milióna oprávnených voličov.

"Jedným z najpôsobivejších argumentov pre nezávislosť je, že Británia je stále viac pravicovaá a thatcherovská krajina s rastúcou nerovnosťou. Mnohé z toho je nadsázka, ale nacionalisti presadzujú argument, že keď chce Škótsko napodobniť moderné sociálno-demokratické severské krajiny, musí sa odtrhnúť od toryovskej Británie," uviedol Charles Grant z londýnskeho Strediska pre európsku reformu.

Na ropu bohaté Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.

Pozrite si priložené video:

Británia varuje

Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci.

Európska únia zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny.

Referendum je naplánované na štvrtok a v rovnaký deň sa očakávajú aj prvé výsledky všeľudového hlasovania.

Cameron sľúbil Škótsku väčšie prámovomi, keď odmietne samostatnosť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy