Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Američania úspešne otestovali protiraketovú strelu
Zdielať na

Američania úspešne otestovali protiraketovú strelu

WASHINGTON / Američania ohlásili úspešný test obrannej rakety zem-vzduch, ktorú vypustili v nedeľu zo základne v Kalifornii a ktorá zasiahla cvičný cieľ nad Tichým oceánom. Podľa Pentagónu ide o prvú úspešnú skúšku od roku 2008.

"Je to veľmi významný krok v našom úsilí posilniť a zvýšiť spoľahlivosť nášho raketového obranného systému," vyhlásil riaditeľ americkej Agentúry pre protiraketovú obranu (MDA) James Syring.

Od začiatku rozmiestňovania amerického systému protiraketovej obrany v roku 2004 sa uskutočnilo osem podobných testov na cvičné rakety nad Tichým oceánom, tri z nich sa skončili neúspešne.

Šéf MDA Syring nedávno povedal, že ďalší neúspech by prinútil Pentagón prehodnotiť svoje plány na rozšírenie systému zo súčasných tridsať protiraketových striel umiestnených na Aljaške a v Kalifornii o ďalších štrnásť.

Protiraketová obrana je najnákladnejším výskumným programom Pentagónu a americké vlády na ňu dávajú až desať miliárd dolárov ročne. Systém môže údajne čeliť útokom zo strany Iránu či KĽDR.

Ochrana krajín NATO

Vláda prezidenta Baracka Obamu zrušila zámer predchádzajúcej administratívy Georgea Busha vybudovať v Európe kombinovanú protiraketovú základňu s radarom v Česku a protiraketami v Poľsku.

Náhradou by mal byť protiraketový štít, na ktorom sa dohodla Severoatlantická aliancia. Ten by mal v budúcnosti prepojiť obranné prvky v Európe s USA a ochrániť všetkých členov NATO pred balistickými strelami dlhého doletu. 

Robert Fico na Slovensku cudzích vojakov nechce, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy