Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico na Slovensku nechce zahraničných vojakov
Zdielať na

Fico na Slovensku nechce zahraničných vojakov

BRATISLAVA / Američania v utorok oznámili zvýšenie prítomnosti svojej armády v Európe. V reakcii na to náš premiér Robert Fico vyhlásil, že si nevie predstaviť, že by na našom území boli cudzí vojaci na základniach. Hovorí však len čisto teoreticky. Slovensko podľa jeho slov nebolo o nič také zatiaľ požiadané.

Američania v Európe

Vyjadrenie Roberta Fica prichádza po tom, ako v utorok americký prezident Barack Obama požiadal Kongres o miliardu dolárov na podporu vojenských aktivít americkej armády v Európe.

"Neviem si predstaviť, že by tu boli protiraketové stanice, ktoré by opatrovali zahraniční vojaci," povedal Robert Fico na stredajšom zasadnutí vlády.

Biely dom už oznámil, že navrhované financie sa použijú na organizovanie vojenských cvičení, na výcvikové misie a na zvýšenie prítomnosti leteckých a pozemných síl v Európe. Taktiež plánuje zvýšiť americkú námornú prítomnosť v misiách NATO v Čiernom a Baltickom mori.

Američania plánujú aj spoluprácu pri posilňovaní vojenských kapacít nečlenských krajín, ktoré susedia s Ruskom vrátane Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska. "Udalosti na Ukrajine si vyžadujú viac ostražitosti a jasné záväzky," povedal v tejto súvislosti americký minister zahraničia John Kerry.

Citlivá téma

Podľa nášho premiéra by však otázka vstupu cudzích vojakov na územie Slovenska bola dvojstrannou záležitosťou medzi našou republikou a danou krajinou. "Slovensko už má svoje historické skúsenosti z účasťou cudzích vojakov, spomeňme si na inváziu v roku 1968, preto je táto téma pre nás mimoriadne citlivá," uviedol premiér.

Ako členský štát NATO si podľa Fica chceme plniť záväzky, ktoré nám z členstva vyplývajú, aj keď je to ťažké, najmä v otázke financovania. "Vieme však spolupracovať napríklad v rámci tréningu a prípravy," dodal s tým, že výcvikové stredisko Lešť často využívajú aj vojaci z iných armád.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy