Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Fico v rúre, Brusel v trúbke
Zdielať na

Fico v rúre, Brusel v trúbke

Ak niekto na Slovensku preukazoval bezvýhradnú lojalitu voči Bruselu, bol to Fico. Ešte donedávna, kým nevliezol Putinovi do plynovej rúry.

Napriek absolútnemu nezáujmu o eurovoľby, dopadli najlepšie, ako vôbec mohli. Vladimír Maňka, známejší ako Ficove vrece zemiakov, bude chodiť do Bruselu s menšou partiou.

Robert Fico bude svoju ďalšiu volebnú porážku zrejme pripisovať extrémne nízkej volebnej účasti, nedostatočnej práci médií a nesprávnej konštelácii hviezd. Taká je však politická realita: volil každý, kto chcel, médiá napísali o eurovoľbách všetko, čo stálo za zmienku a Smer je za zenitom. Jasne to ukázali prezidentské voľby i prieskumy verejnej mienky, v ktorých jeho preferencie pomaly ale vytrvalo klesajú. A do parlamentných volieb sú ešte dva roky.

Euroskpetik vôbec nemá dôvod obťažovať sa do volebnej miestnosti, pretože dokonca ani Sulík nehovorí, že chce úniu zrušiť. A keby to aj hovoril, nebolo by to v jeho moci. Rozložiť úniu zvnútra predsa len nie je také jednoduché, ako povaliť (svoju vlastnú) slovenskú vládu.

Kto je únii naklonený priaznivo, voliť by mal a za normálnych okolností by mohol voliť práve Smer. Dokonca by mohol za sociálnych demokratov hlasovať aj volič, ktorý by sa ich v domácich parlamentných voľbách nedotkol ani metrovou tyčou. Ak totiž niekto na Slovensku preukazoval bezvýhradnú lojalitu voči Bruselu, bol to Fico. Ešte donedávna, kým nevliezol Putinovi do plynovej rúry.

Ukrajinská kríza odhalila, že Ficova zahraničná politika sa od tej domácej v ničom nelíši. Je to stále ten istý oportunista, bez akýchkoľvek hodnôt či presvedčenia. Cíti sa viazaný len takými dohodami, ktoré prinášajú finančné zdroje. Napokon, jeho stranu a vládu nedrží pokope nič iné, ako prerozdeľovanie cudzích peňazí. Volič prosto nemá dôvod posielať do Bruselu ľudí, ktorých šéf je mentálne kdesi medzi Bruselom a Moskvou. Približne v Kyjeve.

A že prečo tých hanebných 13 percent zúčastnených voličov? Nuž, to by mohli byť zhruba tí ľudia, ku ktorým sa peniaze z únie cez naše politické garnitúry reálne dostanú. Ostatní „majú v trúbke“.

Súvisiace články